ABD Tayvan'ın arkasında

Güncelleme Tarihi:

ABD Tayvanın arkasında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2001 00:00


ABD Başkanı George Bush, güvenliği tehdit altında olacak Tayvan'ı savunmalarının bir "zorunluluk" olduğunu söyledi. Bush, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, bölgede çatışma olasılığını değerlendirirken, "Böyle bir durumda ABD'nin Tayvan'ı savunması bir zorunluluktur. Çin'in bunu anlaması gerekmektedir" dedi.

ABD Başkanı, Çin kıyılarındaki keşif uçuşlarının ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlamadı, ancak bu uçuşların yeniden başlayacağını kaydetti. Bush, "İstihbarat toplamak açısından bizim için önemli olan bu uçuşlar ABD'nin iyiliği için yeniden başlayacaktır" diye konuştu.

Bush bu keşif uçuşlarının "uluslararası hava sahasından yapılacağını, hiçbir ülkenin hava sahasının ihlal edilmeyeceğini" vurguladı.

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü Craig Quigley, Pentagon'un Tayvan'a silah satmaya hazır olduğunu belirtirken, satılması planlanan silahların türü hakkında bilgi vermedi.

Tayvan'ın ABD'deki temsilciliğinden yapılan açıklamada da, ABD'nin silah satma projesinden duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, Tayvan'ın Çin'den korunmak için savunma silahları almasından başka bir seçeneği olmadığı kaydedildi. ABD'nin Tayvan'a silah satma planı, Çin'in şiddetli tepkisiyle karşılaşıyor.

ABD'NİN TAYVAN'A SİLAH SATIŞINA TEPKİLER


Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a askeri teknoloji ihracatına izin vermeyeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bas Brusche, "Hollanda'nın politikası değişmedi, dolayısıyla bu, Tayvan'a askeri teknoloji ya da malzeme satışına onay vermeyeceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Tayvan üzerinden başka ülkelere de askeri teknoloji ihracatına izin vermeyeceklerini söyleyen sözcü, Çin ile 1984'te Tayvan'a askeri malzeme ya da teknoloji satışının önünü kesen bir anlaşma imzaladıklarını hatırlattı. Vietnam da ABD'nin Tayvan'a silah satışının bölge istikrarı için tehdit olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Phan Thuy Thanh, Hanoi hükümetinin Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak kabul ettiğini vurgulayarak, "İlgili tarafların, bölge istikrarı, barışa zarar vermemek, işbirliği ve kalkınmayı artırmak için daha duyarlı davranması gerektiği kanısındayız" dedi.

Bu arada Tayvan, ABD'nin silah satış projesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun Tayvan Boğazı'nda askeri güç dengesini koruyacağını bildirdi.

Tayvan Devlet Başkanı Chen Shui-bian, yaptığı açıklamada, ABD'nin Tayvan'a silah satışı projesinin "tarihteki en cömert" proje olduğunu söyledi. Chen, "ABD'nin Tayvan'a silah satması, Tayvan Boğazı'ndaki iki taraf arasında bir silah yarışı için değil, Tayvan'ın demokrasi ve istikrarının garanti altına almak içindir" dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!