Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack yaptığı açıklamada, Rusya tarafından alınan tek taraflı kararın, silah denetimine zarar verdiğini söyledi ve Moskova'dan kararını değiştirmesini istedi.
ABD'nin, bu kararı takiben Rusya'nın eylemlerini yakından izleyeceğini belirten sözcü, "Rusya'yı bu kararını değiştirmeye ve tüm önemli endişeleri gidermek için bizle çalışmaya çağırıyoruz" dedi.
NATO: KARAR ÜZÜCÜ
 Â
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, AKKA'dan çekilme kararının "üzücü" olduğunu söyledi. De Hoop Scheffer, Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın, Avrupa'nın güvenliği konusunda köşe taşlarından birini oluşturan çok önemli bir anlaşma çerçevesinde yükümlülüklerini askıya aldığını açıklaması üzüntü verici" dedi.
De Hoop Scheffer, Rusya'nın kararının, NATO'nun Kosova ile diğer bölgelerdeki faaliyetlerini etkilemeyeceğini kaydetti.
1990'DA Ä°MZALANMIÅžTI
Soğuk savaş döneminde doğu ve batı blokları arasındaki silahlanma yarışını azaltmak amacıyla ortaya atılan anlaşma 1990 yılında imzalanmış ve 1999 yılında değişen koşullar yüzünden revize edilmişti.
Rusya anlaşmanın revize edilmiş versiyonunu 2004 yılında onaylarken, ABD ve NATO üyesi ülkeler, Rusya'nın AKKA uyarınca Gürcistan ve Moldova'daki askerlerinin tamamını geri çekinceye kadar onaylamayacaklarını açıklamışlardı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in AKKA'dan geçici olarak çekilme çağrısı ve ardından bu konuda Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ile Federasyon Konseyi'nde kabul edilen kararı imzalaması, ABD ile doğu Avrupa'daki füze kalkanı konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı döneme denk geldi.
AKKA, Ural Dağları'nın batısıyla Rusya'nın Avrupa sınırı arasındaki konvansiyonel silahlar ve askerlerin miktarının sınırlandırılmasını öngörüyor.
Moskova, anlaşmanın çıkarlarına hizmet etmediğini savunurken, aldığı bu kararla NATO'nun onayı olmadan, birliklerini istediği şekilde konuşlandırmakta özgür olacak.