Güncelleme Tarihi:
Yapılan değişiklik; başta CIA, FBI ve Savunma Bakanlığı olmak üzere Amerikan devletinin farklı birimlerinin terörle mücadele çabalarının koordine edilmesi için 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra kurulan Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin (NCTC) internet sitesinde fark edildi.
Anadolu Ajansı’nın 22 Şubat'ta duyurduğu haberde, geçmişte NCTC’nin, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin örgütlendikleri PYD'yi, PKK olarak bilinen Kongra-Gel’in (KGK) “Suriye kolu” olarak nitelendirdiği ortaya çıktı. Ancak yapılan değerlendirmenin bulunduğu internet sayfasına erişim bir süre sonra engellendi.
YÖNETİM YORUM YAPMIYOR
ABD yönetimi, yapılan değişikliğe ilişkin bir açıklamada bulunmadı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis, “konunun muhatabının ABD Dışişleri Bakanlığı olduğunu” söyleyerek yorum yapmayı reddetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner ise konuya ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
“Hikâyeyi duydum. Doğrusu ne web sitesine baktım ne de dokümanı gördüm. Bakın, bizim için herhangi bir örgütün yabancı terörist örgüt olarak tanımlanması konusunda Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir süreç vardır. Bu, terörist örgütleri tanımlamamızda altın standarttır. O yüzden ben YPG’yi (PYD’nin silahlı kanadı) belirli bir web sitesi ya da belirli bir (Amerikan) devlet kuruluşunun nasıl kategorize ettiği ya da tanımladığı konusunda gerçekten konuşamam. Bu konuda bir bilgim yok.”
NCTC sözcülüğü de, PYD’ye ilişkin değerlendirmeyi içeren ilgili sayfaya erişimin ne zaman kaldırıldığına ve bunun NCTC’nin PYD’ye bakışı konusunda bir değişikliğe işaret edip etmediğine ilişkin sorularımıza cevap vermedi.
AYNI GÖRÜŞTE OLMAMAYA DEVAM
Arşivden kontrol edildiğinde NCTC’nin PYD’ye ilişkin daha önce şu değerlendirmeyi yaptığı görüldü:
“KGK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD), Türkiye’ye yönelik tehdidin yükselmesi ve sınır boyunca gerilimin artması endişelerine neden olacak biçimde Kürt bölgelerinde kontrol sağlayarak Türkiye sınırı boyunca Suriye’nin kuzeyindeki varlığını artırdı.”
ABD Dışişleri Bakanlığı ise IŞİD’le mücadelenin yoğunlaştığı 2014’ten beri yaptığı değerlendirmelerde her fırsatta ABD’nin PKK’yı 1997’den beri yabancı terör örgütü olarak gördüğünü ama YPG’yi farklı değerlendirdiğini vurguladı. Konu hafta içi en son ABD Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında da gündeme geldi ve Pentagon Sözcüsü Peter Cook da, PYD konusunda ABD ve Türkiye arasında görüş ayrılığı olduğunu, bu görüş ayrılığının devam edeceğini söyledi. Cook, “Biz IŞİD’le savaşan sahadaki gruplara desteğimizi açıkladık. Buna Kürt gruplar da dahil. Ve bu konuda Türkiye ile aynı görüşte olmamaya devam edeceğiz” dedi.