ABD o savcıyı konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

ABD o savcıyı konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 21:52

Baltimore’da şiddet eylemlerine yol açan Freddie Gray’in polis gözaltısında ölümünün ardından Maryland Eyaleti’nin siyahi ve kadın başsavcısı Marilyn Mosby (35) polisleri ‘ikinci derece cinayet’ ve ‘adam öldürmek’ten suçladı. Babası, annesi ve dedesi polis olan Mosby’nin iddianamesi eylemcileri sevindirirken, polis sendikası ‘iddianame için acele edildiğini’ savundu.

Haberin Devamı

ABD’nin Baltimore kentinde polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi kentte kitlesel eylemlere neden olan Freddie Gray (35) ile ilgili soruşturmayı yürüten Maryland Eyaleti Baltimore Başsavcısı Mosby’nin 6 polise ağır suçlamalar getirmesi eylemcileri tatmin etti. Mosby, iddianamesinde, 12 Nisan’da polis tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşıp hastaneye kaldırılan ve 19 Nisan’da omuriliğindeki ağır hasar nedeniyle hayatını kaybeden Freddie Gray’in ölümüyle ilgili olarak 6 polisten birini, ‘ikinci derece cinayet’, üçünü ‘adam öldürme’ ve diğer ikisini de ‘fiziksel saldırıdan’ suçladı. Siyahi bir kadın hukukçu olan ve eşi de Baltimore Belediyesi üyesi olan Mosby, sosyal medyada ‘kahraman’ ilan edilirken, başsavcının profili dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘ACELECİ DAVRANDI’ SUÇLAMASI

Annesi, babası, amcaları, teyzeleri ve dedesi de polis olan Mosby, önceki gün polisten soruşturma dosyasını teslim aldıktan sonra yaptığı basın açıklamasında Baltimore halkına ve eylemcilere seslenerek “Sizin ‘Adalet yoksa huzur yok’ çağrınızı duydum. Ben bu genç adam için adaleti sağlamaya çalışırken, sizin huzur içinde olmanız gerekiyor” dedi. Çocukluğu Boston’da geçen Mosby’nin, 14 yaşındayken, evlerinin yakınındaki bir soygun sırasında 17 yaşındaki kuzeninin, vurularak öldürüldüğü de haberlere yansıdı. Mosby, geçmişte verdiği röportajlarda bu olay sonrası savcı olmaya karar verdiğini söylemişti. Mosby’yi tanıyan Richard Woods adlı Baltimore’da görev yapan bir avukat, ailesinde birçok polis bulunmasına rağmen Mosby’nin polis şiddetine karşı duruş gösterdiğini ve bunun kendisine meseleye iki taraf açısından bakma şansı verdiğini söyledi. Baltimore polis sendikası ise savcı Mosby’yi ‘yargılama için dikkat çekici bir acelecilik göstermekle’ suçladı.

GRAY SAĞLIĞI RİSKE ATILARAK TAŞINDI

Savcı Mosby, polislere suçlamasında Freddie Gray’in polis minibüsünde götürülürken, ellerinin arkadan kelepçelendiğini, bacaklarının zincirlendiğini ancak siyahi gence emniyet kemeri takılmayarak güvenliğinin riske sokulduğunu belirtti. Başsavcı ayrıca, Gray, tıbbi yardım istediğinde polis memurlarının kayıtsız kaldığını da vurguladı. Gray’in ölümünden sorumlu tutulan 6 polisten üçünün siyah olması dikkat çekti. İkinci dereceden cinayetle en ağır suçlamaya uğrayan polis minibüsünün siyahi sürücüsü Caesar Goodson oldu. Goodson, mahkemede suçlu bulunursa 30 yıl hapis cezası alabilir. ‘Kasıtsız adam öldürme’ ve ‘fiziksel saldırı’ suçlamalarına maruz kalan diğer polisler ise 3 ila 10 yıl arasında cezalar alabilir. Başsavcı polislerin Gray’i ‘üzerinde katlanır bıçak taşıdığı’ için gözaltına alma gerekçesini de haksız buldu.

Haberin Devamı

POLİSLER KEFALETLE SERBEST

Suçlanan 6 polis, Baltimore’da kısa süreliğine gözaltında tutuldu. Polislerden dördü 350 bin dolar, diğer ikisi de 250 bin dolar kefalet ödenerek serbest kaldı. Ancak Baltimore’daki eylemler sırasında gözaltına alınan göstericilere kıyasla polislerin çok daha düşük miktarda kefaletlerle serbest bırakılması yeni bir tartışma açtı. Geçen hafta bir polis aracının camlarını patlatan Allen Bullock (18) adlı genç, ailesinin ricası üzerine polise teslim olmuş ancak kendisinden 500 bin dolar kefalet istenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!