Güncelleme Tarihi:
Bu defa Bağdat'ı uyarmadan vuracağını açıklayan Amerikan Yönetimi'nin askeri strateji uzmanları Irak'taki muhtemel saldırı hedeflerini belirlediler. Ancak vurulacak hedeflerin çoğunun yerleşim alanlarının içinde olması önemli bir sorun oluşturuyor. Pantagon'daki uzmanlar, başlıca hedefleri oluşturan biyolojik silah tesislerinde ilaç üretimi de yapıldığı için, hava operasyonlarında askeri komuta-kontrol merkezlerinin vurulmasına öncelik veriyorlar.
Bazı kimyasal silah tesislerinin de Amerikan istihbaratının bilgisi dışında faaliyet göstermesinden endişe ediliyor.
ANNAN'I İSTİYORLAR
Amerikan Savunma Bakanlığı'ndaki yetkililer, Irak halkını olumsuz yönde etkileyecek bir operasyon yapılmayacağını, Bağdat Yönetimi'ni silah müfettişlerini kabul etmeye zorlayacak çapta vurucu bir harekâtla yetinileceğini açıkladılar.
Bu arada Irak'ın BM temsilcisi Büyükelçi Nizar Hamdun, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın doğrudan Bağdat ile görüşmesi halinde krize diplomatik çözüm bulunabileceğini söyledi. Nizar Hamdun, BBC'ye yaptığı açıklamada, diplomatik çözüm için her zaman bir şans olması gerektiğini, bunun da yalnızca ‘‘birileri harekete geçerse, diplomasi harekete geçerse’’ mümkün olabileceğini belirtti.
AZİZ SAKLIYORMUŞ
Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in, kitle imha silahlarının uluslararası müfettişlerden saklanmasından sorumlu gizli komisyonun üyesi olduğu ileri sürüldü. İngiliz Financial Times Gazetesi, Batılı istihbarat servislerinin, Bağdat'tan kaçan bir yetkiliden, Aziz'in gizli komisyon üyesi olduğunu öğrendiklerini yazdı.
Aziz'in, BM ile görüşmeleri yürüten yetkili olduğuna da işaret eden gazeteye göre, gizli komisyon, BM uzmanlarından yaklaşık 100 füzeyle birçok kimyasal silah, biyolojik savaşa ilişkin belge ve kilit personele ilişkin ayrıntıyı gizlemeyi başardı.
Bu arada Irak'ta iktidardaki Baas partisi, Araplar’a cihat çağrısında bulundu. Parti yönetimince yayınlanan bildiride, bütün Araplar’ın Irak'a saldırı hazırlığı yapan ABD'ye savaş açmaları istendi.
Scudlar’ı havada vuran Patriot füzeleri Kuveyt'in korunmasında kullanılmak için ülkede çeşitli bölgelere konuşlandırıldı. İsrail Ordusu da kimyasal saldırı olasılığına karşı halka gaz maskesi dağıtıyor.
Saddam’ın ölüm saçan tesisleri
El Taci:
Bağdat'ın 30 km kuzeybatısında. Uzun menzilli füze programı merkezi. BM ekibi buradaki yasaklı cihaz ve füzeleri imha etti. Ancak önemli bir üretim kapasitesi mevcut.
Muthanna:
Bağdat'ın 166 km kuzeybatısında. Irak'ın ilk kimyasal silah araştırma ve geliştirme merkezi. Körfez Savaşı'nda ağır bombardımana uğradı. BM ekibi kimyasal silah üretiminde kullanılan maddeleri imha etti. Ancak kapasite mevcut.
Raşidiye:
Bağdat'ın dış mahallelerinden. Nükleer silahların geliştirilmesi ve test edilmesi için gerekli santrifüj makinelerinin üretildiği tesis.
Cabul Makhul:
Samara yakınlarında. Saddam'ın sekiz sarayından biri burada bulunuyor. 26 kilometrekarelik bir alanda 90 ayrı yapı hedef teşkil ediyor. Bunlar arasında, hükümet binaları, kumanda sığınakları, saray ve rezidanslar bulunuyor.
Fallujah:
Bağdat'ın 59 km kuzeybatısında. Körfez Savaşı döneminde kimyasal silah üretiliyordu. Irak'ın isteği üzerine 1994 yılında sivil kullanıma dönük kimyasal madde fabrikasına dönüştürüldü. Ancak gizli silah üretim faaliyetinden şüphe ediliyor.
Özel Güvenlik Servisi Karargahı:
Bağdat'ta Filistin Caddesi'nde. Saddam Hüseyin'in suikastlere ve ayaklanma ve darbelere karşı korunmasından sorumlu servis. Başkanlık sarayının içinde faaliyet gösteriyor. Bu servisin El Raşit Oteli'nin yakınlarındaki bir binada ve Basra ile Musul'da da ofisleri bulunuyor.