Güncelleme Tarihi:
WASHINGTON Yönetimi giderek daha güçlü hale gelen İran Devrim Muhafızları’nın İran hükümetinin yerini aldığını düşündüğünü ilk kez resmi ağızdan ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer programıyla ilgili olarak İran’a daha sert yaptırımlar uygulanması için lobi faaliyetleri yapmak için geldiği Katar’ın başkenti Doha’da bu düşünceyi seslendirdi. Katar’ın başkenti Doha’daki Carnegie Mellon kampüsünde Arap öğrencilerin sorularını yanıtlayan Clinton, “İran’da hükümet, dini lider, cumhurbaşkanı ve parlamentonun ikinci plana atıldığını düşünüyoruz. Bu da İran’ı askeri diktatörlüğe doğru götürüyor. Bizim görüşümüz bu” diye konuştu.
Yaptırımlar şiddetleniyor
Clinton, İran’a uygulanması öngörülen yeni uluslararası yaptırımların bu nedenle Devrim Muhafızları’nı hedef alması gerektiğini kaydetti. Geçen hafta da ABD Hazine Bakanlığı Devrim Muhafızları’ndan bir generalle, yönettiği bir inşaat holdinginin dört şirketinin ABD hukukuna tabi olan mal varlıklarını dondurmuştu. Yetkililer bu şirketlerin kitle imha silahları üretim ve yayılmasında rolü olduğunu öne sürüyor.
İran nükleer programının içeriği konusunda yeterince şeffaf davranmadığı gerekçesiyle 2006 sonundan itibaren, aşamalı olarak artan BM yaptırımlarına tabi. Yaptırımlar şimdiye dek bazı birey ve kurumların mali faaliyetlerini ve seyahatlerini engelliyordu.
İran’da ayrı güç odağı Devrim Muhafızları A.Ş.
* Ordunun yanında ayrı bir güç odağı oluşturan Devrim Muhafızları, İran rejiminin en önemli kolluk gücü. 1979’da iktidara gelen İslami rejimin muhafızları zamanla, petrol kaynakları, baraj inşası, haberleşme, nükleer teknoloji ve füze geliştirilmesi gibi en kritik alanları kontrol eder hale geldi.
* 2006 yılında 2 milyar dolarlık doğalgaz çıkarma ihalesi kazandı.
* Dev bir holding olan ve İran ekonomisini avucuna alan Devrim Muhafızları, gönüllü Besiç milislerini de zamanla içine çekti.
* Bu şekilde sokaktaki kadınların saçı ve makyajına kadar iç politikanın iplerini de eline almış oldu.
* İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ikinci kez tartışmalı olarak seçilmesinde de muhafızların etkili olduğu görüşü hakim.
İsrail nükleer güç İran niye olmasın
Hillary Clinton’ı soru yağmuruna tutan öğrencilerden biri “Müttefiklerinize, İsrail’e izin verirken niye İran’ın nükleer güç olmasına karşı çıkıyorsunuz” diye sordu. Hillary, “Bazı Arap ve Körfez ülkeleri bizden daha çok endişeli” dedi.