ABD neden Bahreyn veya Yemen’i vurmuyor

Güncelleme Tarihi:

ABD neden Bahreyn veya Yemen’i vurmuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2011 00:00

ABD’nin sivil halka yönelik saldırıları gerekçe göstererek Avrupalı müttefikleriyle birlikte Libya’yı vurması akıllara Bahreyn ve Yemen örneklerini getirdi.

Her iki ülkede de sivil protesto gösterileri şiddetle ezildi ve son günlerde onlarca sivil açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Buna rağmen Yemen ve Bahreyn’e Batı’nın tepkisi sadece sözde kaldı.
Bahreyn’de İran’dan çekiniyor
BBC ve New York Times gazetelerine konu hakkında açıklamada bulunan uzmanlar öncelikle Bahreyn ve Yemen’in Amerikan müttefiki olduğuna dikkat çekti. Carnegie Barış Vakfı Ortadoğu programı direktörü Marina Ottaway, “ABD her zaman uymadığı değerleri över” diyerek “sonunda aslolan çıkarlardır” diye konuştu. Ottaway’a göre Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da isyan yayılırken ABD’nin yaklaşımı “ülke ülke” olarak şekilleniyor. Bahreyn’e tepki gösterilmemesinin ardında İran korkusu yatıyor. Körfez bölgesindeki petrol nakliyatı için bir “üs” olan Bahreyn’in yüzde 70’lik Şii nüfusuyla İran’ın tahakkümüne girmesi Washington’ın buradaki isyan hareketine “çekinceli” davranmasını sağlıyor.
Yemen’de El Kaide korkusu
Yemen ise ABD için El Kaide ile mücadele açısından büyük önem taşıyor. Ottaway bu konuda, “ABD, Ali Abdullah Salih (Yemen Devlet Başkanı) giderse Yemen’in dağılacağından korkuyor” yorumunu yaptı. Yemen, Afganistan’dan sonra El Kaide’nin en faal olduğu ülke. Bu nedenle ABD Başkanı Barack Obama 40 protestocunun öldürüldüğü Yemen’deki olayları kınamakla yetinmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!