Güncelleme Tarihi:
KÖK hücre nakli gereken ABD’li bir hasta, ‘ilk’ kez Türkiye’den gelecek kök hücre ile kurtulma şansı elde edecek. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, kök hücrenin yurtiçi ile yurtdışından elde edilmesi arasında hem süre hem de maddi açıdan oldukça büyük fark olduğuna işaret ederek, ilk defa ABD’ye Türkiye’den kök hücre gönderileceğini söyledi.
‘UMARIM İYİLEŞİR’
ABD’li hastanın şimdilik en büyük ‘hayat şansı’ olan donör S.D. de, erkek kardeşini henüz 20 yaşındayken 2006 yılında lösemiden kaybettiklerini belirterek, o dönemde doku nakli yapılabilir umuduyla kendisinin de donör olduğunu söyledi. Dokuları tutmadığı için kardeşine kendi kök hücresini veremediğini ifade eden 43 yaşındaki S.D., yıllar sonra bir başkası için hastaneden arandığını anlattı. S.D., şöyle konuştu: “Bana, yurtdışından bir hasta için doku uyumu sağlandığını ilettiler ve istediğim takdirde donör olabileceğimi belirttiler. Kardeşime veremediğim sağlığı, bir başkasına verebilme umudu bana çok iyi geldi. Dokularınız kendi kardeşinizle tutmayabiliyor, yabancı birisi için uyum sağlanabiliyor. Umarım, bu kişiye bir faydam olur, sağlığına kavuşur.” mAA
KÖK hücre nakli, kan yapan hücrelerin aktarılmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi ve lösemi, lenfoma gibi kan kanseri türleri ile kemik iliğinin çalışmadığı durumlarda gerekli. Özellikle çocuklarda sık görülen bağışıklık sistemi eksiklikleri, enzim ya da metabolik hastalıklarda da kök hücre nakil gerekli.