Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ve ABD arasında müzakereleri yılan hikâyesine dönen Suriyeli muhalifler için eğit&donat programının Türkiye ayağı, önceki gün resmen yürürlüğe girdi. Hürriyet’e bilgi veren ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, 27 Mayıs 2015’de 40 kişilik bir grubun Türkiye’deki eğitimine başlandığını söyledi.
Washington ve Ankara arasında ilk olarak 2014 Eylül’ünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın New York’ta yaptıkları toplantıda üzerinde prensip anlaşmasına varılan, 19 Şubat 2015’te de Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında imzalanan belgeyle kâğıda dökülen, eğit&donat programı yaklaşık sekiz ay süren müzakerelere rağmen tıkanma noktasına geldi.
ALTI HAFTA EĞİTİLECEKLER
Zira Esad Rejimi’nin devrilmesini öncelik sayan Ankara ve IŞİD’le savaşa odaklanmak isteyen Washington, programda düşmanın kim olacağı konusunda uzun süre bir uzlaşma sağlayamadı. Hürriyet’e bilgi veren ABD’li üst düzey bir yetkili, “Bu hafta hedefin IŞİD olacağı konusunda Türklerle mutabakat sağladık ve 27 Mayıs günü küçük bir grubun eğitimine başladık” diyerek, eğitimin başladığını doğruladı.
Kırşehir’de hazırlanan tesiste 150’si ABD’li, IŞİD’e karşı kurulan koalisyona üye ülkelerden toplam 400 personelin bulunduğunu söyleyen yetkili, Suriyeli grubun en az altı haftalık bir eğitimden geçeceğini, gerekli görülürse bunun yedi haftaya da çıkabileceğini söyledi.
KONUŞLANDIRMA DAHA SONRA
ABD’li yetkili, Türkiye’nin programdaki hedefin IŞİD olduğunu kabul ettiğini söylemekle birlikte konuşlandırmanın İran’la süren nükleer müzakereler için son tarih 30 Haziran’dan sonra Temmuz ayında gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Yetkili, ilk aşamada en az 300 olması beklenen, Türkiye’de eğitime alınan muhaliflerin sayısının neden düşük tutulduğu konusunda ise yorum yapmadı.