Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün Kanal 7 televizyonunda yayınlanan “Başkent Kulisi” programında başarısız darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin soruları yanıtladı. Bozdağ şöyle konuştu: “Fetullah Gülen’in talimatıyla, onun emir komutası altında gerçekleştirilmiş bir darbe olduğu konusunda adımdan nasıl eminsem o kadar eminim. Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu darbeyi Fetullah Gülen’in yaptığını, Sayın Obama kendi adını nasıl biliyorsa o kadar bildiğinden eminim. Amerikan istihbaratının bildiğinden eminim. Amerika Dışişleri Bakanı’nın bildiğinden eminim. Yani şu saatten sonra bunda bir tereddütleri olmadığından çok netim, çok eminim. Başka ülkeler de bunu biliyor, çünkü her ülkenin istihbarat örgütü var, her ülke dünyada neler olup bittiğini biliyor, büyük ülkelerin tamamı bu bilginin kati derece de sahibidir. ABD yönetimi ya da başka yönetimlerin dediği şey; bu bir prosedürdür ama bu işi gerçekleştiren terörist elebaşının, bu FETÖ’nün lideri Fetullah Gülen olduğunda hiçbiri tereddüt yok.”
TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ
Bozdağ, “İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ABD’ye gidip Gülen’in iadesi için görüşeceğiz. Elektronik ortamda da Gülen’in geçici olarak acilen tutuklanması talebinde bulunduk. Bir ülke talep ettiğinde diğer ülke talep edilen kişiyi geçici olarak 60 gün süreyle tutuklayabilir. Geçici tutuklanma talebimizi, elektronik ortamda ABD’li yetkililere ilettik. Onlar da bunun değerlendirmesini yapıyorlar. Bakanlığımızla da irtibata geçtiler ve neden acil olduğunu soruyorlar. Gülen’i ABD yönetiminin tutması, onlar açısından da Türkiye-ABD ilişkileri açısından da büyük zorluklar getirecektir” dedi. Bozdağ, Gülen’in ABD’den iade süreciyle ilgili olarak, “Ama ben buradan Adalet Bakanı olarak, çok net söylüyorum. Bu iade konuları, bilgi, belgeye göre yapılmıyor. Bu belge, bilgi şekli işlerin tamamlanması için, uluslararası sözleşme gereği yapılan şeyler. İade, siyasi bir karardır” diye konuştu.
‘HİÇBİR ENGEL YOK’
Bakan Bozdağ, Gülen’in iadesinin Türkiye-ABD ilişkileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Amerika Birleşik Devletleri yöneticileri, Fetullah Gülen’i savunmakta ve onu Amerika Birleşik Devletleri’nde tutmakta haklı bir nedene sahip değiller. Bunu söylerlerse, bu siyasi değerlendirmelerdir. Bu karar, hukuki bir karar olmayacaktır. Şimdi, iade etmesine uluslararası hukukta bir engel var mı? Hiçbir engel yok” ifadesini kullandı.