ABD, İran'ı suçladı

Güncelleme Tarihi:

ABD, İranı suçladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 16:15

Amerikalı ve İranlı yetkililerin, Iraklı yetkililerin katılımıyla Irak'ın güvenliğine ilişkin Bağdat'ta yaptıkları üçüncü görüşme sona erdi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin çok sıkı korunan Yeşil Bölgedeki makamında yapılan dört saatlik toplantıda, Irak'taki şiddet olaylarının azaltılması konusunun ele alındığı belirtildi.

ABD Büyükelçiliği sözcüsü Philip Reeker, "Görüşmeleri samimi ve ciddi olarak niteleyebiliriz. Irak'ın güvenliğine ilişkin meseleler ele alındı" dedi.

Sözcü, daha sonra belirlenecek bir tarihte müzakerelere devam edilmesine karar verildiğini söyledi.
Amerikan heyetine Büyükelçiliğin siyasi ve askeri işlerinden sorumlu yetkilisi Marcie Ries'ın başkanlığı ettiği belirtilirken, Tahran'da açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, komitenin çalışmalarına başladığını doğruladı ve İran heyetine üst düzey görevli Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın başkanlık ettiğini kaydetti.

ABD ve İran'ın Bağdat'taki büyükelçileri Ryan Crocker ve Hasan Kazımi Komi ilk kez 28 Mayısta daha sonra da 24 Temmuzda bir araya gelmişlerdi. İlk görüşmede önemli bir ilerleme sağlanmadı, ancak ikinci görüşmede Irak'taki güvenlik sorununu ele almakla yükümlü olacak bir üçlü komite kurulmasına karar verildi.

Komite, milislerin faaliyetlerinin azaltılmasını, El Kaide şebekesiyle mücadele edilmesini ve sınırların güvenliğinin yeniden tesis edilmesini hedefliyor.

ABD, İran'ı Irak'taki Şii milisleri desteklemekle suçlarken, İran'da Amerikan birliklerinin bir an önce Irak'tan çekilmesini istiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!