Güncelleme Tarihi:
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, Japon Eisai ve ABD’li Biogen firmaları tarafından ortaklaşa geliştirilen ‘Lecanemab’ adlı ilacın hastalığın ilerlemesini durdurma noktasında başarılı olduğu vurgulandı. Araştırma sonrasında ortaya çıkan sonuçlar, ilaç kullanımının beyindeki gerilemeyi yavaşlattığını ortaya koymuştu.
Bulgulara göre ‘Lecanemab’ tedavisi uygulanan hastalarda, plasebo verilen hastalara göre Alzheimer’ın ilerleyişi yüzde 27 azaldı. Geliştirlen ilaca dair denemeler küresel çapta Alzheimer hastalığının ilk evresindeki yaklaşık bin 800 hasta üzerinde yapılmıştı. Çalışmada hastaların akıl sağlığı, giyinmek ve beslenmek gibi gündelik faaliyetlerdeki kabiliyetleri takip edildi.
ÇIĞIR AÇAN GELİŞME
Tedaviye onay alabilmek için ABD, Avrupa ve Japonya’daki yetkili kurumlara başvuru yapılmıştı. FDA’nın onay vermesi sonrası ilacın Avrupa ve Japonya’daki kurumlardan da onay alması bekleniyor. ABD’deki Alzmeimer Birliği, araştırma sonuçlarını, hastalığın altında yatan sebeplerin potansiyel tedavisinde bugüne kadarki en olumlu bulgu olarak tanımlamıştı. İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği de söz konusu ilacı ‘çığır açan’ bir gelişme olarak nitelemişti. Öte yandan uzmanlar, ilacın beyinde şişliklere yol açabileceği gibi yan etkilere dikkati çekiyor. İlaçla birlikte bir yıllık Alzheimer tedavisinin, 26 bin 500 dolara (yaklaşık 500 bin TL) mal olacağı belirtiliyor.