Güncelleme Tarihi:
Dempsey, başkent Washington'da katıldığı konferansta Irak ve ISİD ile mücadele konusunda konuştu. Irak'a birkaç gün önce yaptığı ziyaretten bahseden Dempsey, görüşmeler yaptığı Iraklı liderlerden gelecek günlere dair cesaret aldığını belirterek, ülkedeki yeni liderlerin "daha düşünceli" olduğunu, ülkedeki tüm unsurları kapsayıcı politika izlediğini vurguladı.
Irak güvenlik güçlerinin terör örgütü IŞİD'ten topraklarını geri almaya başladığını hatırlatan Dempsey, ancak ülke içinde yerlerinden edilen insanların yurtlarına dönmesini sağlamaya dönük planın ise gerisinde kalındığına işaret etti. Dempsey, Irak'taki yeni yönetimin birçok olumsuzluğu devraldığını, o sorunların üstesinden gelmenin zaman alacağını belirterek, IŞİD tehdidinin de aralarında bulunduğu problemlerin ortadan kaldırılması için liderlerin "cesaret, şans ve liderlik" göstermelerine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Dempsey, bir soru üzerine, kendisine verilen görevin IŞİD ile mücadele olduğunu kaydetti. Dempsey, "Bana verilmiş olan görev IŞİD. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil" diye konuştu. IŞİD ile mücadelenin sadece Irak'ta değil aynı zamanda Suriye'de de yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Dempsey, askeri stratejileri açısından Irak'ın ilk sırada yer aldığını anlattı. Iraklı güvenlik güçlerinin kendilerinin de yardımıyla sahada daha da güvenilir bir partnere dönüştüğünü dile getiren Dempsey, "Irak'ta bizi tutarlı bir askeri stratejiye taşıyan şartları ayarladık. Ancak Suriye'de bazı şartlar hala olgunlaştırılmadı" ifadesini kullandı. Dempsey, Suriye'de IŞİD ile sahada savaşacak güçlerin yeterli donanıma sahip olmadığını, bu nedenle araştırması yapılan güçlerin eğitilip donatılması için çabaladıklarını kaydetti.
TÜRKİYE IŞİD'LE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, Türkiye'nin insani yardımlar, muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği ve petrol kaçakçılığı ve yabancı savaşçıların geçişi konusunda attığı adımlarla koalisyonun IŞİD ile mücadelesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.
Rathke düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'li ve Türk yetkililer arasında IŞİD ile mücadele konusunda düzenli istişarelerin olduğunu ifade ederek, Ankara'da temaslarda bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli general John Allen'ın da üst düzey Türk yetkililerle verimli ve olumlu görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.
Allen'ın, ABD'nin, Türkiye'nin 1.3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya insani yardımlar sağlaması, Suriyeli muhaliflere insani yardım için koridor olarak kalması, muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapması ve petrol kaçakçılığı ve yabancı savaşçıların geçişi konusunda adımlar atması da dahil koalisyona katkılarından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini aktaran Rathke, "IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında, bizim ve partnerlerimizin daha fazla neler yapabileceği noktasında Türkiye ile görüşmelere devam etmeyi arzuluyoruz" diye konuştu.
Jeff Rethke, Türkiye'nin katkı sağladığı bu alanlarda önemli bir rol oynadığını da ifade etti.
Rathke, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da 21-22 Kasım tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini anımsatarak, bu ziyarette de IŞİD ile mücadelede iki ülkenin işbirliğine odaklanılmasının beklendiğini kaydetti.
UÇUŞA YASAK BÖLGE PLANI YOK
Rathke'ye basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ta da uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiği yönündeki sözleri soruldu.
Bu konuda söyleyebileceği yeni bir şeyin olmadığını belirten Rathke, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yönelik ABD'nin pozisyonun net olduğunu ve şu anda bu yönde bir planlarının bulunmadığını da hatırlattı.