ABD, El Kaide'ci Emrah'ı kara listeye aldı

Güncelleme Tarihi:

ABD, El Kaideci Emrahı kara listeye aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 18:23

Amerikan Yönetimi, El Kaide ve IŞİD üyesi olduğu belirlenen üst düzey isimlere yönelik kara liste kararlarına hız verdi. Listeye en son eklenen isim, 2012’de Kenya’da yaşanan bombalama eyleminin sorumlusu olduğu belirtilen, Türkiye doğumlu Alman vatandaşı Emrah Erdoğan.

Haberin Devamı

Amerikan Yönetimi, El Kaide ve IŞİD’e yönelik yürütülen mücadele kapsamında, 2012’de Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir alışveriş merkezine yönelik düzenlenen ve 30’un üzerinde insanın yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sorumlusu olduğu belirtilen 27 yaşındaki Emrah Erdoğan’ı “terörist” olarak belirlediğini açıkladı.

Kenya’daki saldırının hemen ardından Tanzanya’da yakalanan ve Almanya’ya iade edildikten sonra Pakistan ve Somali’de militan gruplarına katılmak, 2010 Kasım’ında Pakistan ve Almanya’da sahte terör tehdidinde bulunmaktan yedi yıl hapis cezasına çarptırılan Emrah Erdoğan’ın bu kararla ABD uhdesindeki tüm malvarlığının dondurulacağı ve Amerikan vatandaşlarının da bu kişiyle herhangi bir ilişki geliştirmesinin yasaklandığı açıklandı.

Haberin Devamı

EŞ ŞEBAB ÜYESİ
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in El Kaide Yaptırım Listesi’ne eklenen Emrah Erdoğan için malvarlığını dondurma, seyahat yasağı ve silah ambargosu uygulanacağı belirtilen kararın gerekçesinde, söz konusu kişinin El Kaide ve El Kaide bağlantılı Eş Şebab üyesi olduğu vurgulandı. Kararda, “Türkiye doğumlu Alman vatandaşı Emrah Erdoğan, her iki grup için yabancı savaşçıları örgüte kazandırdı, silahlı mücadeleye katıldı ve fon topladı” denildi. Emrah Erdoğan’ın Haziran 2012’de Tanzanya’da yakalanmadan önce de Kenya ve Uganda’da Eş Şebab’la birlikte saldırılar düzenlediği ifade edildi.

KOD ADI EL KÜRDİ
“Selahattin El Kürdi” kod adı kullandığı daha önce basına yansıyan Emrah Erdoğan’ın Almanya’daki yargılamasında, bu kişinin El Kaide’ye 2010’da katıldığı, aynı yıl Afganistan-Pakistan sınırındaki bir kampta silahlı eğitim aldığı belirtilmişti. Almanya Federal Başsavcılığı, Emrah Erdoğan’ın 2011 yılı başında da Somali'ye geçtiğini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!