Güncelleme Tarihi:
SAVAŞIN İÇİNDELER ÇÜNKÜ KENDİLERİ İSTİYORLAR
“YPG ile yola devam ediyoruz çünkü sahada kısa zamanda eyleme geçebilecek tek güç onlardı. YPG’ye hiçbir vaatte bulunmadık. Bu savaşın içindeler çünkü kendileri istiyorlar. Kendilerine ait bazı motivasyonları olduğu da aşikâr. Bizim işbirliğimiz Irak ve Suriye’de etkin olan bir terör örgütünü yenmek üzerine kurulu bir işbirliği. İlişkimiz geçici, taktiksek ve ‘al- ver’e dayalı.
ÖZERKLİĞE DESTEĞİMİZ YOK: Bizim şu anda Suriye’de etnik ya da mezhepsel herhangi bir özerk bölgeyi desteklemek yönünde bir politikamız yok. Niyetimiz bu değil. Onların (YPG) nihai hedefinin ne olup olmadığı üzerine spekülasyon yapamam. Ancak bizim görüşümüze göre orada yaşayan insanlar kendi yönetim biçimlerine kendileri karar vermeli.
TÜRKİYE’YE MENBİÇ’TE SÖZÜMÜZÜ TUTAMADIK: Suriye’nin siyasi geleceği konusunda Türkiye ile devam eden istişareler içindeyiz. Yakın geçmişte Menbiç konusunda Türkiye’ye bazı sözler verdik ama tam olarak yerine getiremedik. YPG güçleri şehri kurtardıktan sonra şehirden çıkmadı. Türkiye buna itiraz etti. Sonra YPG’nin askeri birimleri şehri terk etti ama siyasi danışman kadrosu kaldı. Türkiye buna da itiraz etti.
RAKKA YÜZDE YÜZ ARAP, MENBİÇ TEKRARLANMAZ: Menbiç’in büyük bölümü Suriyeli Araplardan oluşsa da şehirde yaşayan Kürt nüfus da azımsanamayacak ölçekte. Ancak Rakka’da durum tamamen farklı. Rakka, yüzde yüz Arap şehri. Dolayısıyla daha önce Menbiç’te yaşadığımız durumun tekrarlanması sözkonusu değil.
PKK’NIN SİNCAR’DAN ÇIKMASINI İSTİYORUZ
Biz de PKK’nın Sincar’dan çıkmasını istiyoruz. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de Sincar’daki PKK varlığına karşı. Evet Sincar’da bir PKK varlığından bahsedebiliriz ama PKK’nın Sincar’ı tam olarak kontrol ettiği de doğru değil.
TÜRKİYE KÜRTLERİYLE İLGİSİ YOK: YPG ile işbirliğimizin Türkiye Kürtlerinin durumuyla hiçbir ilgisi yok. Türkiye’deki PKK sorununu Suriye’de YPG’yi ortadan kaldırarak çözemezsiniz.
ASTANA ANLAŞMASI KONUSUNDA ŞÜPHELİYİZ: Maalesef Rusya ve İran’ın Suriye’de ortak bir müşterisi var; Esad rejimi. Astana görüşmelerine davet edildik, taraf olmadık ama oradaydık. Çatışmasızlık bölgelerinin başarılı olmasını umut ediyoruz ama şüphelerimiz var. Öncelikle bunun işlemesi için Rusya’nın rejimi zorlaması gerekiyor ki geçmişte bunu yapmadı. Diğer bir sorun ise İran’ın müdahil olması.”