Güncelleme Tarihi:
Kerry, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde bakanlığın 2017 yılı bütçesine ilişkin düzenlenen oturuma katıldı.
Yaklaşık 3 saat süren oturumda Kerry, Kongre üyelerinin sorularını da yanıtladı.
Türkiye’nin terör örgütü PKK ile örgütün Suriye’deki kolu YPG arasındaki bağlantıya ilişkin kaygılarının hatırlatılması üzerine Kerry, Ankara ile bu konuda temas halinde olduklarını söyledi. NATO müttefiki olan Türkiye ile yakın çalışma içerisinde bulunduklarını ifade eden Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin Suriye ile sınırı var ve orada olanlara büyük bir ilgisi var. PKK’ya, PKK’nın YPG ile bağlantısına ilişkin onların endişelerine karşı çok hassasız. Bu konuda onlarla önemli ölçüde konuşuyoruz. Türkiye’nin kaygılarına saygı göstermeliyiz, göstereceğiz ve gösterdiğimize inanıyoruz. Kürtlerle birlikte kısa süreli çalışmanın farkı bir problem yaratmadan ilerleme kaydedilmesi çok önemli ki bu sonra bölgede hepimizi için uzun süreli zorluklar oluşturmasın. Bu nedenle çok dikkatli çalışmalar yürütüyoruz.”
IŞİD’in püskürtülmesi için sahada yerel unsurlara da ihtiyaç duyduklarını anlatan Kerry, Kobani’nin burada kendilerine örnek oluşturduğunu ifade etti. Türkiye ile hareket edebilecek farklı Kürt grupların da bulunduğuna işaret eden Kerry, "Onlar için önemli çizgileri aşmamak adına ve bölgenin hassasiyetini de dikkate alarak nasıl ilerleme kaydedebiliriz diye Türklerle görüşme içerisindeyiz" diye konuştu.
İRAN’IN SURİYE’DEKİ ROLÜ
John Kerry, bir soru üzerine, İran’ın nükleer ve füze programına karşı yıl sonunda süresi dolacak olan İran Yaptırımlar Yasası’nın (ISA) yenilenmesinde acele edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Söz konusu yasanın yenilenmesine gerek olmadan da ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını geri getirme gücüne sahip olduğunun altını çizen Kerry, Batılı ülkelerle İran arasında nükleer anlaşmanın uygulanma safhasına yeni geçildiğine dikkati çekti.
Kerry bu noktada Tahran yönetiminin nükleer anlaşmanın uygulanması bağlamındaki performansının beklenip görülmesi gerektiğini vurguladı.
İran’ın bölgede teröre desteğinin ve istikrarsızlığa yönelik eylemlerinin anımsatılması üzerine Kerry, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan (IRGC) “kayda değer sayıda” askerin Suriye’den çekildiği bilgisini verdi.
RUSYA'NIN İRAN'A JET SATMASI
“IRGC aslında Suriye’den askerlerini geri çekti. Ayetullah Hamaney kayda değer sayıda askeri bu ülkeden çıkardı, Suriye’deki mevcudiyetleri doğrusu azaldı. Ancak bu onların Şam üzerinden Suriye’den Lübnan’a silah sevkıyatıyla ilişkileri olmadıkları ve eylem içerisinde bulunmadıkları anlamına gelmiyor. Bu konuda kaygılarımız devam ediyor.”
Kerry, Moskova’nın Tahran yönetimine SU-30SM uçaklarının sevkıyatına ilişkin de böyle bir anlaşmanın imzalanmasına karşı çıktıklarını kaydetti.
Kerry, “Bu BM Güvenlik Konseyi’nin bir meselesi. Komitede şu anda onaylanmayı bekliyor ancak biz onay vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler’de (BM) Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin “tek taraflı” tasarılara karşı çıkmayı sürdüreceklerini vurguladı. ABD’nin BM’de Filistin’in devlet olarak kabul edilmesine dönük bir tasarıyı destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin soruya Kerry, “Biz her zaman tek taraflı, İsrail’e haksızlık içeren tasarılara karşı çıktık” yanıtını verdi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER
Kerry'ye dün Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nde oylanan Müslüman Kardeşler'in yabancı terör örgütleri listesine alınmasına yönelik tasarı hatırlatılarak, Müslüman Kardeşler'in şiddete bulaşmayan bir organizasyon olduğuna inanıp inanmadığı soruldu. "Herkesi aynı kefeye koymak açıkçası zor" diyen Kerry, buna karşın açıkça Müslüman Kardeşler üyelerinin şiddetle iç içe olanlarının bulunduğunu iddia etti.