Güncelleme Tarihi:
Hava sahası konusunda açıklık getirmeyen Rice, “Artı Türkiye içindeki tesislerinin Irak ve Suriye içinde faaliyetlerde bulunacak olan koalisyon güçleri ve Amerikalılar tarafından kullanılabileceğini söylediler. Bu yeni ve bizim için son derece memnuniyetle karşıladığımız bir taahhüt. Önemli bir rol oynayabilmeleri için Türklerle diğer yolları da konuşmayı devam ediyoruz” dedi. Pentagon da bu konuda ayrıntı vermekten kaçındı.
ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine göre de Türkiye, aralarında İncirlik’teki NATO üssünün de bulunduğu bazı üslerin, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı oluşturulan ABD liderliğindeki koalisyonun kullanmasını kabul etti.
AP’ye konuşan ve adları açıklanmayan ABD’li yetkililer de ‘İncirlik anlaşmanın parçasıydı’ derken, diğer üslerin hangileri olduğuna dair bilgi vermediler.
Geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörlüğüne getirdiği emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün İncirlik’in yanı sıra Diyarbakır ile Batman veya Malatya-Erhaç’taki üslerin koalisyon tarafından kullanılmasını talep ettikleri iddia edilmişti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da Star gazetesine yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin hâlihazırda İncirlik’ten Irak’a yönelik keşif uçuşlarına izin verdiğini ancak kapsamlı bir harekât için Suriye’de uçuşa yasak bölge ve tampon bölge uygulanmasını istediklerini söylemişti.