Güncelleme Tarihi:
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, New York Times gazetesine gönderdiği e-postada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalif gruplar ve SDG ile bağlantılı birimler arasında Cerablus'un güneyinde yaşandığı bildirilen çatışmalara ilişkin haberleri yakından izliyoruz. IŞİD'in artık bulunmadığı bir noktada yaşanan bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu netleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Burası zaten kalabalık bir savaş bölgesi" diyen Cook, "Bölgede bulunan tüm silahlı aktörlere çağrıda bulunuyoruz. Acilen çatışmaların sonlanması için gerekli önlemler alınmalı ve taraflar savaş pozisyonundan çıkmalı" diye konuştu.
"ABD DESTEKLEMİYOR"
ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi Brett McGurk ise ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarından yaptığı alıntıları Twitter'da paylaştı.
Türkiye'nin Cerablus'un güneyine düzenlediği hava operasyonları ve ÖSO ile SDG arasındaki çatışmaların ABD tarafından "kabul edilemez" ve "derin endişe kaynağı" olarak görüldüğünü belirten McGurk, "ABD bu faaliyetlere dahil değildir. ABD güçleri ile koordine değiller. Ve bunları desteklemiyoruz" ifadesini kullandı.
DOD: The United States was not involved in these activities, they were not coordinated with U.S. forces, and we do not support them.
— Brett McGurk (@brett_mcgurk) August 29, 2016
Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ana unsurunu PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG oluşturuyor.
"YAKIN TEMASIMIZ SÜRECEK"
Reuters'ın haberine göre, Pentagon'dan daha sonra yapılan bir açıklamada ise "Koordine edilmemiş operasyonlar ve manevralar; IŞİD'in Türkiye, ABD ve diğerlerine saldırılar planlamak için koruma alanı bulmasından başka işe yaramaz" denildi.
Açıklamada; "ABD, çatışma ve gerilimin azalması için NATO müttefiki Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki koalisyon destekli güçlerle yakın temasını sürdürecek" ifadesi kullanıldı.
YPG'ye Fırat Nehri'nin doğusuna dönmesi için yaptığı çağrıyı yineleyen ABD Savunma Bakanlığı, bunun "büyük oranda gerçekleştiğinin" anlaşıldığını belirtti.