Güncelleme Tarihi:
AY başında Amerika’nın en prestijli okullarından Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada Türkiye’yi Suriye’de IŞİD ve benzeri radikal gruplara destek olmakla suçlayan, ancak aynı konuşmada 25 Eylül 2014’te New York’ta gerçekleştirdikleri ikili görüşmeyi dışarı yanlış aksettirdiği için daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dileyen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye’ye geliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, 17 Kasım haftası gerçekleşecek seyahat sırasında Biden’ın hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmesi planlanıyor.
Biden’ın o hafta Türkiye ile birlikte Fas ve Ukrayna’ya da gideceği belirtilirken, Ankara’daki görüşmelerinin içeriğine dair bilgi verilmedi. Ancak Amerikan Başkan Yardımcısı’nın Türkiye’de bulunduğu süre boyunca Erdoğan ve Davutoğlu dışında sivil toplum temsilcileriyle de görüşeceği açıklandı.
BIDEN, UKRAYNA LİDERİ POROŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ
ERDOĞAN BENİ YENİDEN GÖRECEK
Türkiye’ye daha önce 2011 Aralık ayında bir ziyarette bulunan Biden, Harvard konuşmasında, yakında Türkiye’ye bir seyahatte daha bulunacağını söylemişti. Amerikan Başkan Yardımcısı, 2 Ekim 2014 günü dinleyiciler arasında bir öğrencinin sorduğu, Türkiye’nin Kıbrıs politikasını eleştiren bir soruya verdiği cevapta şöyle demişti: “Birincisi, Türkiye Kıbrıs’ta askerinin olmasının kendisine bir menfaat sağlamadığını tam olarak anlamış durumda. İkincisi, Erdoğan işgali önemseyen tek kesimle bir kırılma yaşadı. Bu da (TSK) orduydu. Üçüncüsü, daha yeni (Erdoğan ile) bir tur (25 Eylül toplantısı) görüştük ve iki şeyi yapıp yapamayacağımızı anlamak için Ankara’da beni yeniden görme taahhüdünde bulundu. Birincisi, üzerinde anlaşabileceğini söylediği, iki bölgeli, iki toplumlu adaya dayalı hangi çözüm? Ve (ikincisi) onun adına konuşmayacağım ama (Erdoğan), özellikle başta doğalgaz olmak üzere, sadece Türkiye’yi değil Yunanistan’ı da Rusya’nın enerjiyi bir silah gibi kullanmasından kurtarabilecek, Doğu Akdeniz’de ciddi bir boyuttaki doğal kaynakların avantajından yararlanmanın Türkiye için müthiş bir tek taraflı menfaat olduğunu bence anlamaya başladı.”
TÜRKİYE’NİN ÇIKARI DEĞİŞTİ
Harvard’da yaptığı konuşmada, Türkiye seyahatinde Kıbrıs konusunu ağırlıklı bir biçimde ele alacağı anlaşılan Biden, Türkiye’nin Kıbrıs’taki politikasını neden değiştireceği konusunda ise şunları söylemişti: “Devletlerin statükoyu devam ettirmelerinde artık bariz bir çıkarları yoksa, ki Türkiye’nin Kıbrıs’ta statükoyu devam ettirmede çıkarı yok, ve taviz veriyormuş gibi görünmeden faydalanabilecekleri yeni fırsatlar ortaya çıktığında, ki Kıbrıs da belirgin bir şekilde menfaat sağlıyor, işler değişir. İronik olan şu: Kürtleri Irak’ın içinde tutan tek şey petrol, 70’lerden beri devam eden haksız koşullara son verecek olan bir kayganlaştırıcı olabilir. Buna yaklaşmanın yolu, geçmişte yaşamak değil, herkesin bundan bir win-win koşullarıyla çıkması için bir fırsat olup olmadığına bakmak.”
ERDOĞAN’DAN ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Türk-Amerikan ilişkilerinde son yılların en büyük sarsıntılarından birine neden olan son özür olayında, Biden Harvard’daki öğrencilere konuşurken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden sorumlu tutmuş ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik. Şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyorlar” demişti. Hürriyet’in bu konuşmayı haber yapmasının ardından ertesi gün gazetecilere konuşan Erdoğan’ın “Eğer bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur” demesinin ardından ise Biden Erdoğan’a telefon açarak özür dilemişti.