ABD 55 bin kişi alacak

Güncelleme Tarihi:

ABD 55 bin kişi alacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD hükümeti, bu yıl da 55 bin kişiye, kurayla ‘yeşil kart’ (green card) vereceğini açıkladı. Yeşil kart çekilişi Amerikan Göç ve Mülteci Merkezi tarafından bilgisayarla yapılacak ve kazananlara gelecek haziran ayında sonuç bildirilecek. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, çekilişe katılmak için en az lise mezunu olmak veya en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip bulunmak gerekiyor.

Türkiye'den çekilişe katılmak isteyenlerin, Amerikan konsolosluklarından alacakları başvuru formunu doldurduktan ve üzerine bir adet vesikalık fotoğraf yapıştırdıktan sonra Kasım ayına kadar belirtilen adrese göndermeleri gerekiyor. Başvurular 1 Ekim-3 Kasım 1999 tarihleri arasında kabul ediliyor.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Almanya, Yunanistan ve Bulgaristan'da doğan Türk vatandaşları da çekilişe katılma hakkına sahip. Yeşil kart için İngilizce bilme mecburiyeti bulunmuyor. Yeşil kart kazananlara kartları bulundukları yerdeki Amerikan konsolosluğunca verilecek.

Yeşil kart kazanan üniversite öğrencileri ABD'deki üniversitelerde indirimli ücretle öğrenim görme hakkına kavuşuyor ve Amerikan hükümetinin verdiği burslardan yararlanabiliyor. Yeşil kart sahiplerinin ABD'de oturma ve çalışma hakkı olacağından, bu kişiler devlet daireleri ya da özel sektörde çalışabiliyor ya da kendi işlerini kurabiliyor. Ancak Amerikan hükümetinin bu kişilere iş bulma gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor.

Vatandaşlık lotosunu geçen yıl Türkiye'den 2 bin kişi kazanmıştı. Resmi adı ‘Lottery 2001’ olan çekilişe katılmak isteyen Türk vatandaşlarının en yakın Amerikan konsolosluğuyla temasa geçmeleri önerildi. Ayrıca isteyenler internetten, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ‘konsolosluk işleri’ sayfasına girerek gerekli bilgileri alabiliyor. Söz konusu internet adresi şöyle: http://travel.state.gov/dv2001.html/



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!