Güncelleme Tarihi:
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, anlaşma için "daha halledilmesi gereken birçok mesele olduğunu" söyleyerek konuya ihtiyatlı yaklaşırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker "bugün ya da yarın Türkiye ile anlaşma sağlanacağına oldukça emin" olduğunu ifade etti.
Juncker, "Türkiye ile yapacağımız düzenlemeler henüz tamamlanmış değil, ancak Avrupa hukukuna ve Cenevre Sözleşmesi'ne uygun olacak" dedi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, anlaşma yapılabilmesi için "daha halledilmesi gereken birçok mesele olduğunu" söyledi.
Tusk, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında bu konuda "ihtiyatlı bir iyimserlik" içinde olduğunu kaydetti, ancak "açık konuşmak gerekirse, iyimser olmaktan çok ihtiyatlıyım" diye devam etti.
Görüşmelerin güç bir aşamasına girildiğini söyleyen Tusk, önce varılacak olan anlaşmanın 28 üye ülkenin hepsinin de kabul edebileceği bir anlaşma olması gerektiğini kaydetti.
Tusk, anlaşmanın ayrıca AB hukuku ve uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini ve son olarak da mülteci krizini çözmeye yardımcı olmasının şart olduğunu söyledi.
TÜRKİYE GÜVENLİ ÜLKE Mİ?
Birleşmiş Milletler'in göçmenlerin insan hakları konusundaki özel raportörü François Crepeau da BBC'ye göçmenlerin Türkiye'ye iade edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olabileceği konusundaki kaygılarını dile getirdi.
Crepeau, Türkiye'yi güvenli bir ülke olarak görmekte zorlandığını ve göçmenleri otomatik olarak Türkiye göndermenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olabileceğini söyledi.
Türkiye ile AB arasındaki ilke anlaşması, göçmenler konusunda atılacak adımlara karşılık olarak Türkiye'ye vize kolaylığı getirilmesini öngörüyordu.
TÜRKİYE'NİN İSTEKLERİ
Ancak Brüksel'den bildiren muhabirimiz Chris Morris, anlaşmanın son taslağında Türkiye'nin isteklerinin yeterince güçlü bir şekilde telaffuz edilmediğini belirtiyor.
Anlaşma taslağında Türkiye'nin AB üyeliğinin hızlandırılacağı yolunda bir garanti yok, bunun yerine mümkün olan en kısa zamanda müzakere hazırlıkları yapılması taahhüdü bulunuyor.
Nitekim Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'nin AB üyeliğinin 'şu anda gündemde olmadığını' söyledi.
Schengen ülkelerine vizesiz seyahatin öngörüldüğü gibi Haziran ayında başlayabilmesi de Türkiye'nin AB'nin öne sürdüğü 72 koşula uymasına bağlı.
Son olarak Türkiye'deki Suriyeli göçmenler için yapılacak mali yardımın 6 milyar euro'ya çıkarılması da kesin değil. AB liderleri sadece yardımın ilk bölümü olumlu sonuç verirse bu konuyu değerlendirme sözü veriyorlar.
Brüksel'deki zirve iki gün sürecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu zirveye yarın katılacak.