Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği'nin mali yardımları için onayı gereken Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye yönelik tüm yardımları Kürt sorununun çözümü, azınlık haklarının korunması gibi şartlara bağladı.
AVRUPA Parlamentosu, AB'nin mali kaynaklarından Türkiye'nin yararlanmasını şarta bağladı. AB'nin mali kaynakları arasında bulunan ve Türkiye'nin 700 milyon Euro civarında yararlanması planlanan, kısaca MEDA olarak adlandırılan Akdeniz fonundan gelecek yardımları ‘Kürt sorununun çözümüne’ bağlayan Avrupa Parlamentosu, bu konuda hazırlanmış raporu onayladı.
FRANSIZ YEŞİLLER
Fransız Yeşilleri'nin üyelerinden Yves Pietrasanta'nın ‘MEDA yardımları’ üzerine kaleme aldığı raporun 11'inci paragrafı Türkiye'ye ayrıldı. Bu paragrafta, Türk hükümetinin ‘Kürt halk’ına yönelik hukuki, siyasi, kültürel ve sosyal ayrımcılığa son vermesi talep edildi. Bu nedenle Türkiye'ye yapılacak mali yardım programlarının, Kürt sorununun çözümüne yönelik adımlara ve ‘Kürt halkı’nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerin kalkınması yönündeki çabaya bağlanması kararlaştırıldı.
SADECE TÜRKİYE'YE
Raporda, tüm Akdeniz ülkelerine yönelik mali kaynak olarak bilinen MEDA yardımları için sadece Türkiye'ye şart koşulması dikkati çekti.
Bu arada aynı şekilde Türkiye'yi tam üyeliğe hazırlama sürecine ilişkin olan ve bu çerçevede Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmesini hazırlayacak olan ‘mali yönetmeliğe’ de şartlar eklendi. Fransız parlamenter Philippe Morillon'un bu konuda hazırladığı tasarı, dün AP'da tartışıldı. Rapora değişiklik önerileri sunularak Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişmesini hazırlayacak mali yardımlar da 3 şarta bağlandı. Bu şartlar şöyle:
İŞTE ÜÇ ŞART
1- Özellikle deprem bölgesine yapılması planlanan nükleer santral projelerine yardım yapılmaması
2- Azınlık haklarının korunması, azınlık kültürel kimliklerinin tanınması ve idam cezasının kaldırılmasına yönelik girişimlere mali destek verilmesi.
3- Kürt sorununun çözümüne yönelik işbirliğinin mali yönden desteklenmesi.