'AB ve Rusya birbirine bağımlı'

Güncelleme Tarihi:

AB ve Rusya birbirine bağımlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 13:19

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, uluslararası sorunları çözmek için Rusya'ya ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Onlar da bize bağımlı kalmayı sürdürecek" dedi.

Haberin Devamı

Steinmeier, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, AB-Rusya ilişkilerinde, Polonya'ya uygulanan et ithalatı yasağı gibi bazı önemli sorunlar yaşandığını kabul ederek, "zor zamanlarda karşılıklı konuşmanın önem kazandığını" belirtti.

"Uluslararası sorunları çözmek için Rusya'ya ihtiyacımız olduğuna eminim. Rusya da bize bağımlı kalmayı sürdürecek. Bu durumda her iki tarafta mantık hakim olmalı" diyen Steinmeier, karşılıklı suçlamalarda bulunmak yerine sorunların çözümü için konuşmaları gerektiğini söyledi.

AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinde (GİDİK) yeni AB-Rusya Ortaklık Konseyi için müzakerelerin başlatılması kararı alınmaya çalışılacak.

Rusya'nın bir süredir uyguladığı et ithalatı yasağını gerekçe gösteren Polonya, AB ve Rusya arasında müzakerelerin başlatılmasına onay vermiyor.

Haberin Devamı

AB dışişleri bakanlarının diğer bir önemli gündem maddesini Orta Doğu'da barış için Arap Birliği'nin başlattığı girişim oluşturacak. Filistin Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Amr ve Arap Birliği üyesi ülkelerinden dışişleri bakanlarının da katılacağı GİDİK, bir sonraki toplantısında İsrail dışişleri bakanını ağırlayacak.

Arap Birliği'nin ilk olarak 2002 yılında önerdiği toprak karşılığı barış planı, AB tarafından İsrail ve Filistin arasındaki tıkanıklığın aşılmasında umut olarak görülüyor.

Sabah kahvaltısında Filistin Dışişleri Bakanı Ebu Amr'la bir araya gelen AB Komisyonunun dış ilişkilerden ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, GİDİK toplantısına girişinde yaptığı açıklamada, "Filistin yönetimi taleplerimiz konusunda ilerleme sağlamaya çalışıyor. Bazı siyasi adımlar atılmalı. Biz de ilerleme sağlamalıyız" dedi.

Hamas'ı terör örgütü olarak gören AB, Filistin'de El Fetih'in de katılımıyla oluşturulan ulusal birlik hükümeti sonrasında, "sadece İsrail'in varlık hakkının tanınması, şiddetten uzak durulması ve eski anlaşmalara bağlı kalınması durumunda Filistin hükümeti kanalıyla mali yardımları yeniden başlatabileceğini" duyurmuştu.

Haberin Devamı

AB dışişleri bakanlarının ayrıca Özbekistan'a uygulanan yaptırımları gözden geçirerek hafifletmeleri, Afganistan'a gönderilecek polis misyonuna son şeklini vermeleri ve Sırbistan'da AB yanlısı hükümetin oluşturulması çalışmalarını değerlendirmeleri bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!