Güncelleme Tarihi:
KEMER sıkmaya karşı halkın meclisi adlı sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen gösteri için Londralılar akşam iş çıkışı Parlamento Meydanı’nda bir araya geldi. İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nın, tasarıyı parlamentodaki oturumda görüştüğü sırada eş zamanlı olarak düzenlenen protestoda eylemciler, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’nın, “Tasarıda, AB vatandaşlarının İngiltere’de kalma hakkını güvenceye alan değişikliğe gidilmesi teklifine” destek verdi. Gösteride milletvekillerine “Brexit sonrası dönem için İngiltere’deki AB vatandaşlarının haklarını garanti altına alın” çağrısında bulunan protestocular, üzerinde “İnsanlar pazarlık kozu olamaz”, “Ellerinizi AB vatandaşlarının üstünden çekin, ülkede kalmalarına izin verin” ve “May’e hayır, burada kalacağız” yazılı pankartlar taşıdı.
Eylemde yapılan konuşmalarda, İngiliz hükümetinin Brüksel ile yapacağı Brexit müzakerelerinde AB vatandaşlarının pazarlık kozu olarak kullanılmaması gerektiğinin altı çizildi.
LORDLARIN TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Parlamento binası önünde protesto devam ederken, İngiliz milletvekilleri de lordların 1 Mart’taki oturumda önerdiği, “AB vatandaşlarının İngiltere’de kalma hakkını güvenceye alan değişiklik teklifi”ni görüştü. Görüşmelerin ardından Avam Kamarasında yapılan oylamada lordların değişiklik teklifi reddedildi. Avam Kamarası böylece bugün bir kez daha görüştüğü yasa tasarısını eski haline getirip yeniden Lordlar Kamarasına sunmuş oldu. Lordların değişiklik talepleri devam ettiği sürece tasarı iki kanat arasında gidip gelmeye devam edebilir ancak Lordların ısrar etmeyip yasayı onaylaması ve ardından Kraliçe’nin onayına sunması bekleniyor.
3 MİLYON 500 BİN AB VATANDAŞI
İngiltere’de yaklaşık bir milyonu Polonyalı olmak üzere 3 milyon 500 bin civarında AB vatandaşı yaşıyor. Lordların Brexit yasa tasarısında istediği değişiklik, AB vatandaşlarından Brexit süreci tamamlandığı anda İngiltere’de yasal olarak bulunanlara ülkede kalıcı olarak yerleşme hakkı tanımaya yönelik idi.
İngiliz hükümeti bu güvenceyi vermekten kaçınıyor. Hükümet, AB vatandaşlarının adada kalma hakkını Brexit müzakereleri sürecinde İngiliz vatandaşlarının AB ülkelerinde kalma hakkını teminde koz olarak kullanmak istiyor.
Hükümet, tasarının yasalaşıp yürürlüğe girmesinin ardından mart ayı bitmeden Lizbon Antlaşması’nın 50. maddesini yürürlüğe koymayı hedefliyor.
50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB’den ayrılmış olacak.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit’ten yana oy kullanmıştı.