Güncelleme Tarihi:
Fransa’da iktidardaki UMP üyesi, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Başkan Yardımcısı Jacques Toubon, Türkiye ile AB ilişkilerinde bir gelişme olmadığını öne sürerek “Müzakere sonucu belirsiz. Bu konuda Türkiye-AB arasında yeni bir karar almak gerekiyor.Belki farklı bir ortaklık daha yararlı olur. Zaten Türkiye’de AB konusunda isteksiz. Türkiye sanki reformlar yapmamakta kararlı” dedi.
"TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE GELİŞME OLMADI"
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP ve Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Jacques Toubon, ABHaber’e yaptığı açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinde bir gelişmenin olmadığını, bu ortamda da ilerlemeden söz edilemeyeceğini öne sürdü.
AYDINLATILMASI GEREKEN 3 KONU
Türkiye’nin AB reformlarına ara verdiğini bunun da Avrupa’dan hissedildiğini söyleyen Toubon, Türkiye’nin AB reformları konusunda isteksizliğinin anlaşılır gibi olmadığını kaydetti. Toubon, Haziran ayı başında yapılacak AP seçimlerinden sonra Türkiye-AB ilişkileri konusu da üç konunun aydınlatılması gerektiğini belirterek şu üç konuyu şöyle sıraladı:
-Avrupa Türkiye’nin reformları hızlandırmasını istiyor. Ama Türkiye hiç bir şey yapmıyor.
-Müzakereler istenildiği gibi gitmiyor. Rum gemilerine limanlar ne zaman açılacak, bu bilinmiyor.
-Müzakere sonucu belirsiz. Bu konuda Türkiye-AB arasında yeni bir karar almak gerekiyor. Belki farklı bir ortaklık daha yararlı olur.Zaten Türkiye’de AB konusunda isteksiz.Türkiye sanki reformları yapmamakta kararlı. FT:“TÜRKİYE SESSİZ VE SORUMLU BİR DİPLOMASİ BENİMSEMELİ"
DÜNYADAN KISA KISA...
Financial Times gazetesi, Fransa ve Almanya liderlerinin Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik olumsuz tavrını “üzücü” olduğunu ancak Türkiye’nin de dünya sahnesinde “gereksiz biçimde sivri bir ton" benimseyerek kendisine iyilik yapmadığını savundu. NATO Zirvesi’nde gösterilen tavrın Türkiye’nin uluslararası imajına zarar verdiğini öne süren gazete “Bunun yerine Türkiye için sessiz ve sorumlu diplomasi sergileme zamanı” diye yazdı.
İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) medya yasasında yapılan değişiklikleri, ifade özgürlüğüne kısıtlama getirdiği ve gazetecilerin oto sansür yapmasını teşvik ettiği gerekçeleriyle eleştirdi.
Merkezi New York'ta bulunan HRW'nin yayımladığı raporda, hükümetin medya üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdığı belirtilen değişikliklerde, "ağır cezalar" gibi tartışmalı maddelerin de yer aldığı kaydedildi. Ocak ayında meclisten geçen yasa, devlet başkanının onayını bekliyor.
HİZBULLAH AJANI İDDİASIYLA 49 KİŞİYE CASUSLUK SUÇLAMASI
Mısır, Hizbullah ajanı olduğunu iddia ettiği 49 kişiyi casuslukla suçladı. Resmi haber ajansı MENA'ya konuşan Başsavcı Abdülmecid Mahmud, aralarında Lübnan, Filistin ve Sudan uyrukluların da bulunduğu şüphelilerin, Mısır'da terörist saldırılar düzenlemeyi planlayan yabancı bir grup için casusluk yaptığını söyledi.
AMERİKALILAR KÜBA KAPILARININ AÇILMASINI İSTİYOR
ABD'de yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Amerikalılar, Küba ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını ve bu ülkeye uygulanan seyahat yasağının kaldırılmasını istiyor. CNN/Opinion tarafından yapılan ankete göre, Amerikalıların yüzde 64'ü, 50 yıllık yasağa son verilerek Amerikan hükümetinin, vatandaşlarına Küba'ya gitme izni vermesini istiyor. Ankete katılanların yüzde 71'i de, ABD'nin Küba ile yeniden diplomatik ilişki kurması gerektiğini düşünüyor. Böyle bir girişime karşı olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 27.
İSRAİLLİ BAKAN: "NASRALLAH ÖLÜMÜ HAK EDİYOR"
İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, Lübnan'daki Hizbullah'ın lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın "ölümü hak ettiğini" söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Katz, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Nasrallah ölümü hak ediyor. Umarım (İsrail'de) ona ne yapılması gerektiğini bilenler, harekete geçmeyi de bilir" dedi.