Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin AB üyeliğinin "gözden çıkarılmamasını" isteyen Timmermans, Ankara ile yeni müzakere başlığı açılmasına destek verdi.
Timmermans, mülteci krizi ile başlayan süreçte Avrupa ülkeleri arasındaki güven eksikliğinden dolayı AB'nin dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savundu.
Avrupa Birliği'nin iki numaralı ismi olan Frans Timmermans, Amsterdam'da verdiği konferansta, Avrupa'nın geleceğine ilişkin kaygılarını anlattı.
"AB dağılma tehlikesi yaşıyor"
Hollandalı politikacıya göre, Avrupa ülkelerinin kendi aralarındaki güven eksikliği nedeniyle AB, "dağılma tehlikesi" yaşıyor.
Hayatında ilk kez Avrupa projesinin dağılmasından korktuğunu belirten Timmermans, sığınmacı krizini "en dip nokta" diye değerlendirdi ve "Hayatımda ilk kez kıyıya vurabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Hollandalı politikacıya göre, Avrupalıların korkuları üzerine politika oluşturan aşırı sağ partilerin de ayrışmada payı büyük. Bu nedenle, AB'nin en hızlı biçimde sığınmacı sorununa çözüm bulması gerekiyor.
AB yetkilisini, "İslamo-faşist Erdoğan'ın önünde eğilmekle" suçlayan Wilders, "Bu iğrenç" ifadesini kullandı.
Wilders liderliğindeki PVV benzeri aşırı sağ partilerin göç karşıtı politikaları Avrupa'daki merkez partileri rahatsız ediyor.
Aşırı sağın yükselişi tedirgin ediyor
Sınırların kapatılması ve Avrupa'ya "Müslüman göçünün durdurulmasını" savunan aşırı sağ, bu söylemleri nedeniyle hızla büyüyor.
Avusturya ve İsviçre'deki seçimlerden aşırı sağ başarıyla çıktı.
Hollanda, Fransa, Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesinde aşırı sağın yükselişi sürüyor.
Bu nedenle Avrupa'nın mülteci sorununa ivedilikle çözüm bulması gerektiği belirtiliyor.
AB Dönem Başkanı Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da, Timmermans gibi sığınmacı sorunun "AB'nin sonunu getirebileceği" uyarısında bulundu.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı'na göre, Avrupa'da insani değerlerin yerini milliyetçilik alıyor. Ulusal bencillikler, birlik ruhunu yok ediyor.
AB çözüm arayışında
AB'nin en büyük sorunu, mülteci dağılımındaki dengesizlik. Birliğe bağlı İçişleri ve Adalet Bakanları Pazartesi günü Brüksel'de bu sorunu masaya yatırdılar.
Sığınma hakkı bulunan 160 bin mültecinin bir an önce AB ülkeleri arasında paylaştırılması gerekiyor.
Mültecilerin yoğun olarak gittiği İsveç, AB'ye yardım çağrısında bulunuyor. Almanya, Yunanistan ve İtalya'yı "ağır kanlı" davranmakla eleştiriyor.