Güncelleme Tarihi:
Genel Mahkeme tarafından alınan ve temyize açık olan kararda, Hamas’a yönelik olarak devreye sokulan önlemlerin yetkili makamlarca incelenen ve teyit edilen eylemlerden değil basın ve internette yer alan olgusal ithamlardan oluştuğu belirtildi.
Bununla birlikte Hamas'ın mal varlıklarının dondurulmasının sürmesi istendi. Mahkeme, karara itiraz için üç aylık süre tanıdı.
Mahkeme kararında, iptal kararının prosedürel nitelikte olduğunun altı çizildi.
İlk bakışta karar Hamas açısından bir zafer olarak nitelendirilebilecek olsa da örgütün AB nezdindeki statüsünde kısa vadede fazla bir değişiklik yaratması beklenmiyor. Bunun nedeni ise mahkemenin verdiği üç aylık sürede AB’nin, daha önceki benzer nitelikli davalarda yaptığı gibi, Hamas dosyasını güncelleyerek prosedürlere uygun şekilde düzenleyip ABAD’ın beklediği “daha sağlam” yasal kanıtlarla tekrar sunacak olması.
AB’nin yeni dosyayı sunmasının ardından Hamas’ın listede kalmayı sürdürmesi öngörülüyor.
Hamas, ABD ve İsrail’in yoğun diplomatik girişimleri sonucunda 2003’te listeye dahil edilmişti.
TUTUMDA DEĞİŞİKLİK YOK
Avrupa Dış Eylem Servisi’nden (EEAS) yapılan açıklamada da net şekilde prosedürel nitelikli olan karara saygı duyulduğu belirtilerek, “Bu bir mahkemenin yargısal kararı, AB hükümetleri tarafından alınmış siyasi bir karar değil” denildi. AB kurumlarının zamanı geldiğinde aralarında kararı temyize götürmenin de yer aldığı uygun düzeltici adımı atacağının ifade edildiği açıklamada, “Kuartet İlkeleri”ne bağlı olunduğunun vurgulanması ise AB’nin Hamas’a yönelik tutumunda bir değişiklik olmadığını gösteriyor.
AB Komisyonu sözcüsü Maja Kocijancic de "AB, Hamas'ı terör örgütü olarak görmeye devam ediyor" ifadesini kullanarak, Birliğin karara vereceği yanıtın kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
PKK DA BAŞVURDU
Türkiye’nin girişimleri sonucunda 2002’de AB’nin terör örgütleri listesine alınan ve daha sonra tüm türevleri de listeye dahil edilen PKK da daha önce benzeri bir dava açmış ve Hamas’ınkine benzer bir karar alınmış ancak bu PKK’nın listeden çıkarılması sonucunu doğurmamıştı. PKK, mayıs ayında bir girişimde daha bulunarak konuyu tekrar ABAD’a taşıdı. ABAD’ın PKK konusundaki kararı önümüzdeki yıl içinde vermesi öngörülüyor.
AB’nin terör örgütleri listesi altı ayda bir güncelleniyor.