Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 16:53
AB devlet ve hükümet başkanları, yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması ile getirilen AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği (Dışişleri Bakanı) koltuklarına atanacak isimleri belirlemek için yarın akşam yemeğinde bir araya gelecek.
Son 2 haftada gösterdiği yoğun çabalara karşın, aday çokluğu nedeniyle üye ülkeler arasında görüş birliği sağlayamayan AB Dönem Başkanı İsveç, kalan saatlerde AB içindeki güney-kuzey, doğu-batı, sağ-sol ve küçük üye-büyük üye gibi hassas dengeleri tutturmak yanında AB'deki üst düzey görevlerde erkek ağırlıklı görüntüyü de değiştirmeye çalışacak.
AB Konseyi Başkanlığı için ismi en çok geçen Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'a İngiltere ile birlikte bazı kuzey ve doğu ülkelerinin itiraz etmesi bekleniyor. Buna karşın Van Rompuy, AB'de tartışmasız en güçlü lider olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in desteğini alıyor. Güçlü bir lider profili çizmeyen Van Rompuy'a, ülkesinin Brüksel'deki ağırlığını tehdit etmeyeceği gerekçesiyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de itiraz etmediği biliniyor.
Uzlaşmacı kişiliğiyle tanınan Van Rompuy'un başbakanlık görevinde henüz 1 yılını doldurmamış olması da avantaj kabul ediliyor. Koltuğunu uzun süre koruyan liderler, AB içindeki çetin müzakerelerde benimsedikleri tutumlarıyla başka ülkeleri kızdırarak düşman kazanmaktan kurtulamıyor.
Geçen hafta katıldığı Bilderberg toplantısındaki sözleri Belçika basınına sızan Van Rompuy'un AB'nin yeni vergiler koymasından yana olması İngiliz basınının tepkisini çekmişti.
Görevi devraldığı Tony Blair'ın AB başkanlığı için desteğini sürdüren İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın zirvede, Van Rompuy'a karşılık AB dışişleri bakanlığına bir İngiliz'in getirilmesini isteyebileceği ya da AB Komisyonu'nda ekonomiyle ilgili güçlü bir komiserlik talep edebileceği belirtiliyor. İngiltere'nin, birçok üye ülkenin karşı çıktığı Blair için, "pazarlıkta elini güçlendirmek için ısrar ettiği" öne sürülüyor.
Almanya, AB dışişleri bakanlığı için öne çıkan eski İtalya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'alema'ya da destek veriyor. Almanya'nın bu sayede ismi Frankfurt'taki Avrupa
Merkez Bankası başkanlığı için geçen İtalyan Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi engellemek istediği dile getiriliyor. Son dönemde AB içinde üst düzey hiçbir koltuğa talip olmayan Almanya'nın, Avrupa Merkez Bankası başkanlığını Fransa'dan devralmak istediği ifade ediliyor.
Diplomatik kaynaklar, AB Dönem Başkanı İsveç'in zirveye bu iki önemli koltuk için 10'ar isimle geleceğini belirtiyor. AB Konseyi Başkan adayları listesinde, Van Rompuy ve Blair'in yanı sıra Hollanda ve Lüksemburg başbakanlarıyla adaylığını resmen açıklayan eski Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga bulunurken, AB dışişleri bakanlığı için, D'alema'nın yanında İngiliz ve İsveç dışişleri bakanlarının, eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in ve Genişleme Komiseri Olli Rehn başta olmak üzere bazı AB Komisyonu üyelerinin adı geçiyor.