Güncelleme Tarihi:
Â
Rapor eÅŸzamanlı olarak BirliÄŸin internet sitesinde de yer aldı. Bütün aday ülkeler için hazırlanan Ä°lerleme Raporu, söz konusu ülkenin bir önceki rapordan bu yana kaydettiÄŸi ilerlemeyi kapsıyor. Strateji Belgesi ise AB'nin önümüzdeki döneme iliÅŸkin geniÅŸleme stratejisini anlatıyor.Â
Â
İşte Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn düzenlediği basın toplantısının satır başları:
ERMENİSTAN: Ermenistan'la normalleşme sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Bunu tarihi bir adım olarak görüyoruz.
KÜRT AÇILIMI: Kürt açılımını destekliyoruz.
ERGENEKON DAVASI: Ergenekon davası çok önemli bir konu. Özellikle Türkiye’nin geçmişiyle hesaplaması açısından bir fırsat veriyor. Bu davanın hukuki süreç içinde yürütülmesi Türk yetkililere bırakıyoruz. Ama böylesi önemli sosyal bir konuya ilerleme raporunda yer vermeyi düşündük.
DOĞAN GRUBU'NA CEZA: Doğan Grubu’na kesilen vergi cezası bizi ciddi olarak endişelendiriyor. Türk yetkililerden bu konuya ciddi şekilde eğilmelerini istedim.
Â
Ä°ÅŸte Ä°lerleme Raporu'nda yer alan deÄŸerlendirmeler:
KÜRT AÇILIMI: Hükümet, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek için geniş kapsamlı bir danışma süreci başlattı ve kapsamlı bir plan hazırladı. İçeriği henüz açıklanmasa da demokratik açılım sürecini somut önlemlerin takip etmesinin hayati önem taşıyor.
REFORMLAR: Siyasi ve ekonomik reformlara hız verilmeli. Türkiye’nin üyeliği için reformların hız kazandırılması gerekiyor. Demokrasinin ve insan haklarının güçlendirilmesi, ülkenin modernleştirilmesi gerekiyor. Reformların hızına önem verilmesi gerekiyor. Reformların hızlandırılması konusunda ciddi bir ihtiyaç söz konusu. Özellikle ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, din özgürlüğü, sendikal haklar, ordunun sivil gözetimi ve kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli kaygılar söz konusu.
ERGENEKON SORUŞTURMASI: Ergenekon soruşturması devam ediyor. İlk kez bir Genelkurmay Başkanı tanık sıfatıyla gönüllü olarak ifade verdi. Bütün şüpheliler için etkin hukuki garantilerle ilgili kaygılar ortaya çıktı. Ergenekon davası, Türkiye'nin demokratik kurumlarının ve hukukun üstünlüğü ilkesinin uygun bir şekilde işlediği konusunda güveni güçlendirmek için bir fırsattır. Bu bağlamda sürecin özellikle de sanıkların savunmaları konusunda hukuk çerçevesinde olması önem taşımaktadır.
DTP'NİN KAPATILMASI: Türkiye'nin siyasi partilerle ilgili yasal düzenlemelerini Avrupa standartlarına getirmesi getirmesi gerekmektedir.
DOĞAN GRUBU'NA CEZA: Doğan Medya Grubu'na karşı iki tane vergi cezası kesildi. Oldukça yüksek olan bu vergi cezaları Doğan Medya'nın ekonomik gücünü zayıflatacağından, ayrıca pratikte basın özgürlüğüne de olumsuz etkileri olacaktır. Doğan Grubu'na kesilen bu vergi cezalarının uygulanması sırasında adil davranılması gerekiyor.
DIŞ POLİTİKA: Türkiye Güney Kafkaslarda ve Ortadoğu’da istikrarın sağlanması için olumlu bir rol oynamaya devam etti. Irak’la diplomatik ilişkilerini güçlendirirken, bölgesel Kürt hükümetiyle temaslarını da artırdı. Ermenistan’la ilişkileri normalleştirme yolunda da önemli ilerleme sağlandı.
GÜL'E ÖVGÜ: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi partiler ve devlet kurumları arasında diyaloğu teşvik etmesi ve dış politikada oynadığı aktif rol nedeniyle övgüyü hak ediyor.
SÄ°VÄ°L ANAYASA: "Sivil anayasa" çalışmalarını destekliyoruz. 1980 askeri darbesi döneminde yazılan mevcut Anayasa'nın AB standartlarına uygun ÅŸekilde birçok alanda daha fazla demokratikleÅŸmeye izin vermesi ve temel özgürlüklere daha güçlü güvenceler saÄŸlaması için deÄŸiÅŸtirilmesi gerekiyor.Â
ASKERE ELEŞTİRİ: Türk Silahlı Kuvvetleri, siyaseti etkilemeyi sürdürüyor. Üst düzey ordu mensuplarının birçok fırsatta etnisite, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi iç ve dış politika konularında görüş açıklamaları eleştiri gerektiren bir durum.
ATATÜRK'Ü KORUMA KANUNU: Bunlara ilaveten, halkı askerlikten soğutmayı düzenleyen TCK'nin 318'nci maddesi yanında Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun ve Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanuna dayanılarak yargılamalar ve mahkumiyetler devam etmektedir. Bu yasal belirsizlik nedeniyle gazeteciler, yazarlar, yayıncılar, siyasetçiler, akademisyenler ve diğerleri soruşturulma, kovuşturulma, yargılanma, mahkumiyet ve hapsedilme riski altındadırlar ve bu nedenle otosansür yapmak zorunda kalabilirler.
AB SÜRECİNDE ATILAN ADIMLAR: AB sürecinde hükümetin olumlu adımları Ocak ayında Ulusal Programın kabul edilmesi ve tam zamanlı başmüzakereci atanması.
Â
İşte Strateji Belgesi'nin ana hatları:
KIBRIS SORUNU: Türkiye Kıbrıs’ta sorunun çözümü adına iki taraf arasındaki görüşmelere desteğini esirgemedi. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerin normalleşmesi açısından adımlar atılmadı. Türkiye Ek Protokolü tamamen uygulamaya koymadı. Türkiye’nin Ek Protokolü ülkeler arasında ayrım yapmadan kabul etmesi gerekiyor Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkileri normalleştirmesi gerekiyor. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Kıbrıstaki iki topluluğun liderleri karar aşamasına gelmiş durumda.
GENİŞLEME ÖNÜNDEKİ ENGELLER: Ekonomik kriz: Türkiye ve Batı Balkanlar krizden ağır etkilense de AB üyeleri kadar sorun yaşamadılar. Finans sistemi üzerindeki düzenlemelerde yaşanan ilerlemeler ve bankacılık sektöründeki güçlenme krizin daha kolay atlatılmasını sağladı.
SEÇİMLER: Özgür ve adil seçimler yapıldı. Hukuk alanında olumlu adımlar atıldı, sivil asker ilişkilerinde ve kültürel haklar konusunda hukuk reformu stratejisi ve uygulama planı belirlendi.
KÜRT AÇILIMI: Hükümet Kürt sorununun kapsamlı olarak tartışılması için alan açtı. Kürtçe yayın yapan bir televizyon kanalı yayına girdi
MÜZAKERE SÜRECİ: Müzakerelerde yeni başlıklar açıldı. Türkiye müktesebatın kabulu için ulusal program başlattı.
ENERJİ: Türkiye Nabucco ve South Stream dolayısıyla Avrupa’nın enerji güvenliği için kilit öneme sahip.
YUNANİSTAN: Yunanistan’ın Ege denizinde hava sahası ihlallerinin devamı ile ilgili pek çok şikayeti var. Komşuluk ilişkilerinin iyi olması kilit önem taşıyor.
-- Tam zamanlı bir baş müzakereci atandı. Başmüzakereci Egemen Bağış, sivil toplum örgütleri dahil ilgili tüm taraflarla toplantılar düzenleyerek, AB sürecinin daha iyi anlaşılması ve buna herkesin katılması yönünde çalışmaları övgüye değer.
-- İşkence ve kötü muamele konusunda önemli adımlar atılmalı.
-- Hükümetin Kürt sorunu ile ilgili çabaları bütün Türk vatandaşlarına tam hak ve eşitlik verecek şekilde genişletilmeli.