Güncelleme Tarihi:
AB'nin büyük üyelerinden Ä°ngiltere'nin, geçen hafta AB dışiÅŸleri bakanlığına getirilen Catherine Ashton'la "BaÅŸkan yardımcısı" düzeyinde temsil edileceÄŸi ikinci Barroso Komisyonunda Fransa, eski DışiÅŸleri Bakanı Michel Barnier'le, halen Ä°rlandalı Charlie McCreevy'nin yetkisinde olan iç pazardan sorumlu üyeliÄŸi talep ediyor.Â
Yeni AB Komisyonu'na sürpriz şekilde Baden Württemberg eyaleti Başbakanı Günter Oettinger'i göndereceğini açıklayan Almanya ise ekonomi alanında üst düzey bir görev istiyor. AB'nin en büyük ekonomisi Almanya, rekabet, iç pazar ya da ticaretten sorumlu komiserliği devralarak küresel kriz ortamında Brüksel'den gelebilecek tehditleri en aza indirmeyi hedefliyor.
Mevcut AB Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Antonio Tajani ile yola devam kararı alan İtalya yeni dönemde etkili bir görev üstlenmeyi hedeflerken, aynı şekilde ekonomi ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu üyesi Joaquin Almunia'yı değiştirmeyen İspanya, ikinci Barroso döneminde halen Hollandalı Neelie Kroes'un yürüttüğü rekabetten sorumlu üyeliği istediğini bildirdi.
Küresel krizde yıldızı parlayan ve Microsoft, İntel gibi dev şirketleri dize getiren Kroes'tan vazgeçmeyen Hollanda'ya bu kez telekomünikasyon, bilgi ve iletişim teknolojileri sorumluluğunu vermesi beklenen Barroso'nun, halen dış ilişkilerden sorumlu üyeliği üstlenen Avusturya'nın yeni komiser adayı Johannes Hahn'ı ticaretten sorumlu üyeliğe kaydırabileceği belirtiliyor.
Eski Portekiz Başbakanı Barroso'nun, Danimarka'nın önerdiği Connie Hedegaard'ı ise yeni oluşturulacak iklim değişikliği komiserliğine atamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Genişleme komiserliğini, mevcut Enerji Komiseri Andris Piebalgs ya da Slovenyalı Bilim Araştırma Komiseri Janez Potocnik başta olmak üzere yeni üyelerden birine vermesi beklenen Barroso'nun, Finlandiyalı Olli Rehn'i ise ekonomiyle ilgili bir alana kaydıracağı belirtiliyor. Piebalgs ve Potocnik, mevcut AB Komisyonu'nda Türkiye'nin üyeliğine güçlü destek veren üyeler arasında bulunuyor.
Yeni AB Komisyonu'nda diğer üye ülkelerden Polonya'yı Janusz Lewandowski, Romanya'yı Dacian Ciolos, Belçika'yı eski Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, İsveç'i AB İşleri Bakanı Cecilia Malmström, Bulgaristan'ı Rumiana Jeleva, Çek Cumhuriyeti'ni Stefan Füle, Yunanistan'ı Maria Damanaki, Macaristan'ı Laszlo Andor, Slovakya'yı Maros Sefcovic, İrlanda'yı Maire Geoghegan Quinn, Litvanya'yı Algirdas Semeta, Lüksemburg'u mevcut üye Viviane Reding, Estonya'yı mevcut üye Siim Kallas, Kıbrıs Rum kesimini mevcut üye Androulla Vassiliou ve Malta'yı John Dalli temsil edecek.
Görev dağılımı gelecek hafta netleşmesi beklenen ikinci Barroso Komisyonu'nda, 13 Hristiyan Demokrat, 8 Liberal ve 6 Sosyalist üye bulunuyor.