Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Parlamentosu’nun (AP) geçtiğimiz haftalarda yaptığı Türkiye ile müzakerelerin ‘geçici olarak dondurulması’ çağrısına ve Avusturya’nın ısrarlı askı talebine rağmen Avrupa Birliği’nin bu yönde bir adım atma ihtimali oldukça düşük.
Son dönemde Ankara ile ilişkileri iyice geren Avusturya, ülkede yaşanan olumsuzluklara işaret ederek, AB’nin ‘en azından üyelik müzakerelerini dondurması gerektiği’ görüşünü işliyor. Toplantı öncesinde çeşitli AB başkentleriyle temasa geçerek pozisyonuna destek arayan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, dün Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Türkiye’de son aylarda hiçbir olumsuz gelişme yaşanmamış gibi üyelik müzakerelerine devam edilmesi yanlış” dedi.
‘İç politik’ dengeler nedeniyle Türkiye konusunda sıkıntı yaşayan bir başka AB ülkesi de Hollanda. Parlamentosundan ‘askı’ çağrıları yükselse de Hollanda’da hükümet müzakerelerin durmasından yana değil. Diplomatik kaynaklar, Hollanda’nın başından bu yana, ‘AB içinde askı konusunda uzlaşı olup olmadığına bakılacağı’ mesajı vermesini ‘tek başına adım’ atma niyetinin olmaması şeklinde yorumluyor.
BİLDİRİYLE OYNANACAK
Her iki ülkenin de toplantı sonunda kabul edilmesi beklenen ve Hürriyet’in taslağını bir hafta önce yayımladığı sonuç bildirisinde yapılacak bazı değişikliklerle ikna edilmesi bekleniyor. Avusturya’nın isteği üzerine metinde yer alan ‘katılım müzakereleri’ vurgularının çıkarılması, üzerinde durulan opsiyonlardan biri. Metnin genişleme politikasıyla ilgili genel bölümünde ise ‘bir aday ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında sürekli ve ciddi ihlal durumunda genişleme sürecinin tersine çevrilemez olmadığı’ vurgusuna yer verilmesi de Viyana’yı ‘rahatlatabilecek’ bir opsiyon olarak değerlendiriliyor.
LİDERLER ‘ASKI’YI DESTEKLEMİYOR
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, müzakerelerin durdurulmasına karşı olduğunu net şekilde ortaya koyarken bu yönde bir adımın gerginliği daha da artıracağını belirten AP Başkanı Martin Schulz da bu fikre karşı çıktı. AB’nin büyük ülkeleri de herhangi bir askı fikrine karşı çıkmayı sürdürüyor. AB, Türkiye konusunun dışişleri bakanları düzeyinde sonuca bağlanmasını ve 15 Aralık’ta Brüksel’de düzenlenecek AB liderler zirvesinde ‘tartışma konusu’ yapılmamasını istiyor.