AB ile Kosova krizi

Güncelleme Tarihi:

AB ile Kosova krizi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 19, 2008 07:58

Tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Kosova, Türkiye ile AB'nin de arasının açılmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Ancak sorun, Kosova'nın bağımsızlığından deÄŸil, buraya gönderilecek AB polis gücünden kaynaklandı.Â

Hürriyet

AB, hafta sonunda Kosova'ya 2 bin kişilik polis ve adli kuvvet gönderme kararı aldı. AB gücünün ilk birlikleri Kosova'ya yerleştirilmeye bu hafta başlanacak. Polislerin dışında, Kosova'nın adli yapısını oluşturmak için yargıç ve savcılardan da olaşacak olan 2 bin kişilik AB gücünün tümünün konuşlandırılmasının ise, yaklaşık 4 ay sürmesi bekleniyor.

TÃœRKÄ°YE DE KATILIYOR

Almanya ve İtalya'nın "en çok kişiyle" katılacakları AB gücünde, Malta dışındaki tüm AB ülkeleri yer alacak. Buna, Kıbrıslı Rumlar da dahil olacak. AB dışından ise güce ABD, Türkiye ve Hırvatistan katkıda bulunacak.
Böylece, Türkiye ve Rum Kesimi uzmanlarının ilk kez, aynı "şemsiye" altında yer almaları sözkonusu olacak.
Ancak Türkiye'nin Rum Kesimi'ni tanımaması nedeniyle, AB ile kriz de işte tam bu noktada çıkıyor.
AB, polis gücünün Kosova'da halihazırda görev yapan, Türk birliğinin de içinde bulunduğu NATO gücünün imkanlarından yararlanmasını istiyor.

Haberin Devamı

Türkiye ise, Rumlar'ın da AB gücünde yer alması halinde, NATO imkanlarının kullanılmasını veto edeceğini daha şimdiden AB'ye bildirmiş durumda.

AB ANKARA'YA "SES ÇIKARMA" DİYOR

Benzeri bir sorun, geçen yıl Afganistan'a gönderilen AB polis gücü için de yaşanmıştı. Afganistan'da konuşlandırılan AB polis gücüne, halihazırda bu ülkede bulunan NATO gücünün imkanlarının açılması sağlanmıştı.

Afganistan'daki AB gücünde de Rumlar'ın yer alması nedeniyle Türkiye önce bu gücün NATO imkanlarından yararlanmasını veto etti. Ancak sıkıntı büyüyünce, devreye ABD girdi, ve Afganistan operasyonunun "selameti açısından", Türkiye'nin "fiili olarak" bu konuya "ses çıkarmaması" sağlandı.

Afganistan'da sorun, ülkedeki NATO gücü ve AB polis gücü komutanları arasında oluşturulan "de facto" düzenlemeyle aşıldı; Buna göre, AB gücü NATO imkanlarına ihtiyaç duyunca, NATO'nun Afganistan'da komutanıyla bağlantı kuruyor. Brüksel hiç devreye sokulmadan, alanda işler çözülüyor.
 
AB, şimdi aynı düzenlemenin, Kosova'da da kurulmasını istiyor. Ancak AB'den gelen, "Kosova'da da komutanlar arası fiili bir düzenleme yapılsın" önerisine Ankara, "o bir kez oldu. Bunu artık gelenek gibi görmeyin" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Konunun krize dönüşmemesi için taraflar arasında temaslar sürüyor. Ankara, bu konuda resmi vetosunu kaldırmamış olsa da, "fiili düzenlemeye" de henüz yanaşmıyor. Son karar için ise, Rum Başkanlık seçimlerinin sonuçları ve yeni liderin alacağı tavır bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!