AB ile ilk temaslar En zor konu tarım

Güncelleme Tarihi:

AB ile ilk temaslar En zor konu tarım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

HELSİNKİ Zirvesi'nde adaylığın çıkmasından sonra Türkiye'yi Avrupa Birliği (AB) üyeliğine hazırlamayı amaçlayan ‘Katılım Ortaklığı’na ilişkin ilk resmi temaslar dün Ankara'da başladı.

Dışişleri Bakanlığı'nda başlayan görüşmelerde AB'yi Türkiye Masası Başkanı Eric van der Linden, Türkiye'yi de AB Dairesi Genel Müdürü Selim Kuneralp başkanlığındaki bir heyet temsil etti.

Türk mevzuatını, AB mevzuatına uyumlu hale getirebilmek için başlatılan görüşmelerde ağırlıklı olarak tarım, adalet, çevre, içişleri ve maliye konuları ele alındı.

Her iki mevzuatın karşılıklı taranması yöntemiyle sürüdürülen çalışmalarda, Türkiye'nin en çok AB ile ‘Ortak Tarım Poltikası’nda zorlanabileceği belirtildi. Tarımda ağırlıklı olarak fiyat konuları ele alındı. Üretici için arzu edilen gelir seviyesini gösteren ‘Hedef fiyat’ın ele alındığı toplantıda sırasıyla ‘Müdahale fiyatı’, ‘Eşik fiyat’ ve ‘İhracat desteği’ konuları da masaya yatırılacak.

AB ile sürdürülen mevzuat görüşmlelerinde şu tarım ürünleri ele alınıyor: Tahıllar, pirinç, şeker, zeytinyağı, sığır eti, domuz eti, koyun ve keçi etleri, kümes hayvanları etleri, yumurta, şarap, süt ve sütlü ürünler, yaprak tütün, su ürünleri, taze sebzeler ve sofralık meyveler, tahılların işlenmesinden sağlanmış ürünler, meyve ve sebzelerin işlenmesinden sağlanmış ürünler, keten ve kenevir, şerbetçi otu, kurutulmuş hayvan yemleri, tohumluklar, yağlı tohumlar, ipekböceği, muz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!