‘Musul geri alınırsa, cihatçılar Avrupa’ya kaçar’

Güncelleme Tarihi:

‘Musul geri alınırsa, cihatçılar Avrupa’ya kaçar’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 11:23

AB Güvenlik Komiseri Julian King, Musul harekatına karşı AB’yi uyardı... “Musul’un geri alınmasıyla cihatçılar Avrupa’ya kaçabilir” dedi. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, “Gerekli tedbirleri aldık” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

AB Güvenlik Komiseri Julian King, Avrupa’yı Musul harekatının sonuçlarına karşı uyardı. Berlin’de Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile görüşen Güvenlik Komiseri King, görüşme öncesi Alman Die Welt gazetesine konuştu ve şu uyarıda bulundu:
”IŞİD’in kalesi Musul’un geri alınması, şiddete hazır IŞİD savaşçılarının Avrupa’ya gelmesine yol açar. Bu çok ciddi bir tehlike ve buna karşı hazırlıklı olmamız lazım. Musul’daki IŞİD savaşçılarının kitlesel olarak Avrupa’ya akın etme ihtimali yok. Ama çok küçük bir sayı bile çok ciddi bir tehlike arzediyor. Savaş bölgelerinde Avrupa’dan 2 bin 500 civarında IŞİD militanı bulunuyor. Afganistan örneğinde yaşadık. Savaşın sonunda çok azı dönüyor. Ya savaşta ölüyorlar ya da başka savaş bölgelerine kaçıyorlar. Ama bu, tehlikeyi küçümsememiz anlamına gelmez. Çok küçük bir sayının bile Avrupa’ya gelmesi, büyük tehlike yaratır.”

Haberin Devamı

SINIRLARDA ÖNLEM ALINMALI

Teröristlerin Avrupa’ya sızmaması için AB dış sınırlarındaki güvenlik önlemlerinin önemini vurgulayan Güvenlik Komiseri King, “AB’nin yeni sınır ve sahil koruma ajansı, dış sınırların güvenliği açısından çok önemli. AB dış sınırlarında gelenlerin sistematik olarak parmak izlerini alıyoruz ve onlara sorular sorarak, çok iyi inceliyoruz. Europol buna nasıl bir ek destek çıkar, şimdi onu görüşüyoruz” dedi.

10 YIL ÖNCESİNE GÖRE ÇOK İLERDE

Güvenlik Komiseri King’in bu açıklamasına karşılık Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Musul harekatının ek bir tehlike getirmeyeceğini savundu. Bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını belirten de Maziere, “Savaş bölgesinden gelecek tehlikeli kişileri tespit etmek için uluslararası işbirliği çok önemli. Son 2-3 yıl içinde Avrupa kamu güvenliği için mücadele 10 yıl öncesine kıyasla çok ilerleme kaydetti” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!