Güncelleme Tarihi:
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye toprağı Golan Tepeleri’nde işgalci konumdaki İsrail’in egemenliğini kabul etmesi tepki çekmeye devam ediyor. Suriye’nin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) misyonu, BMGK’yı acil toplantıya çağırdı. Şam yönetiminin başvurusunda Trump’ın Golan kararının uluslararası hukukun ihlali olduğuna vurgu yapıldı. Toplantı talebi, BMGK’da Golan’daki BM barış güçlerinin geleceğini görüşmek üzere yapılan dünkü toplantı öncesine denk geldi. Suriye, BMGK’dan 1967’den beri işgal altında bulunan, uluslararası hukuka göre Suriye toprağı kabul edilen Golan Tepeleri’nden İsrail’in çekilmesi yolundaki kararını sürdürmesini istedi. BMGK’daki Avrupa Birliği üyesi beş ülke, Golan Tepeleri’nin İsrail toprağı olmadığı ve bölgenin güç kullanımıyla ilhakının uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiği açıklamasında bulundu. BMGK’nın daimi üyelerinden Fransa ve İngiltere ile geçici üyeler Belçika, Almanya ve Polonya, ortak açıklama yaparak, Golan’da İsrail egemenliğinin tanınmadığını belirttiler. Açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’ni yasadışı ilhakının daha büyük ve bölgesel sorunlar doğuracağı endişesi de dile getirildi.
BMGK’NIN KARARI NET
BMGK’nin, İsrail’in 1981’de Golan’ı ilhak etmesinin ardından aldığı 497 sayılı ilk karar, İsrail işgaline karşı çıkıyor ve kararda “İsrail’in işgal altındaki Golan Tepeleri’nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur” ifadesi kullanılıyor.
TRUMP’IN KARARINA TEPKİLER SÜRÜYOR
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB’nin Golan Tepeleri’nin statüsüne ilişkin tutumunun değişmediğini” vurguladı. Mogherini, AB’nin uluslararası hukuk ve BMGK’nın kararları uyarınca İsrail’in işgali altında olan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadığının altını çizdi. Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, ABD’li mevkidaşı Pompeo’ya “Golan Tepeleri uluslararası yasalarla da teyit edildiği üzere Arap toprağıdır” dedi.
‘SİZE KALAN SEÇENEK DİRENİŞ’
LÜBNANLI Şii grup Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, Suriyeli ve Filistinlilere ‘meşru haklarına’ ulaşmak için geri kalan tek seçeneğin ‘direniş’ olduğunu söyledi. Nasrallah, Trump’ın tanıma kararının bölgede ‘toprak karşılığı barış’ çerçevesinde öngörülen barış sürecine nakavt vuruşu olduğunu söyledi.
POMPEO’DAN ‘PARAMETRELER DEĞİŞECEK’ MESAJI
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tahsisat Komisyonu’na bağlı Dış Operasyonlar ve İlgili Programlar Alt Komitesi’nin Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 bütçe talebine ilişkin oturumunda konuştu. Washington yönetiminin İsrail-Filistin meselesindeki onlarca yıllık anlayışının değişeceğini ortaya koyan Pompeo, “Daha önce denenen şeylerin başarısız olduğuna eminim ve yapılan şeylerin hem İsrail hem de Filistin halkı için daha iyi sonuçlar getireceğine dair güçlü bir olasılık sunacağı konusunda iyimserim” ifadelerini kullandı. Ortadoğu barış planının geçmişte olduğu gibi sınırları belirleme, karşılıklı tanıma, Kudüs’ün statüsü ve yasadışı Yahudi yerleşimleri konularına odaklanıp odaklanmayacağı yönündeki soruya Pompeo, bunların eski parametreler olduğunu ve bugün çözüm getirmediğini savunarak yanıt verdi. AFP’nin haberine göre; Pompeo, Trump yönetiminin İsrail’de 9 Nisan seçimlerinin ardından anahatlarını açıklaması beklenen Ortadoğu barış planının “sahadaki gerçeklere ve bizi iyi bir sonuca götürecek şeylerin gerçekçi değerlendirmesine dayanacağını” belirtti.