Güncelleme Tarihi:
Brüksel’deki AB kaynakları istifa sürecinde iletişim sorununun önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. Haber’in açıklamalarının AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi daha ilk aşamada rahatsız ettiği, sonrasında Haber’in kendisinden talep edilen adımları atmaması üzerine ise rahatsızlığın iyice arttığı öğrenildi.
Bir AB yetkilisi, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaların hemen sonrasında Haber’den ‘netleştirme’ talep ettiğini ancak bu talebe net bir cevap verilmediğini, Bozkır’ın tepkisinin ardından da adım atılmamasının ‘bardağı taşırdığını’ belirtti.
Ankara ile Brüksel arasında gerginliğe neden olan olumsuz gelişmeler sonrasında Mogherini’nin Haber’den istifasını istediği öğrenildi. Bu talep üzerine Almanya devreye girerek sorunu gidermeye çalıştıysa da durumda bir değişiklik olmadı. Bunun üzerine Haber istifa kararı aldı. Haber’in yaklaşık bir ay içinde fiilen görevden ayrılması bekleniyor.
BOZKIR ÇOK SERT ÇIKMIŞTI
Bozkır, Haber’in açıklamalarına, “Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına böyle hitap edemez. Bir büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye’ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber’in şimdi bu hususta bir açıklama getirmesini ya da ‘gerekeni’ yapmasını bekliyorum” sözleriyle tepki göstermişti.