AB askeri kimliğini bugün belirleyecek

Güncelleme Tarihi:

AB askeri kimliğini bugün belirleyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00


AB üyesi 15 ülkenin savunma bakanları, bugün, Brüksel'de ''Yetenek Katkı Konferansı'' çerçevesinde toplanıyor.

İki gün sürecek konferansta, AB'nin oluşturmak istediği Acil Müdahele Gücü'ne her üyenin yapacağı askeri katkılar belirlenecek.

Helsinki Zirvesi'nde, ''askeri kimlik'' arayışlarını hızlandırmayı kararlaştıran AB, 2003 yılından itibaren, 60 bin askerlik bir ''Acil Müdahele Gücü'' oluşturmak amacıyla çalışmalar başlatmıştı. Kriz yönetiminde değerlendirilmesi öngörülen bu gücün, en az bir yıllık görevler üstlenebilecek şekilde hazır bulundurulması planlanıyor.

AB savunma bakanları, Eylül ayında Acil Müdahele Gücü'nün oluşturulması için gerekli ihtiyaçları, askeri makamların talepleri doğrultusunda, 50 sayfalık bir ''katalog'' çerçevesinde belirlediler. Bu ihtiyaç listesinde 80 bin asker, 300 ila 350 savaş uçağı, 80 harp gemisi ile çeşitli mekanize güçler ve teknik talepler yer alıyor.

ÇAKMAKOĞLU DA KATILACAK

AB ülkelerinin her biri, bugünkü konferansta, bu ihtiyaçlara bireysel katkısının boyutunu açıklayacak. Yarın, AB üyesi olmayan 15 Avrupa ülkesinin bakanları da konferansa katılarak, kendi önerilerini ve katkı tekliflerini sunacaklar. Bu bölümde Türkiye'nin, bugün Brüksel'e gelecek Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu tarafından temsil edilmesi bekleniyor.

AB, oluşturacağı askeri gücün yetersiz kalacağının bilinciyle, gereğinde NATO imkan ve yeteneklerini kullanmak istiyor ancak karar mekanizmasına, İttfak'ın AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerini (Türkiye, İzlanda, Norveç, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti) tam olarak dahil etmeyi reddediyor. Bu durum, Ankara'nın sert ve kararlı itirazlarına neden oluyor.

AB ile NATO ilişkilerini düzene sokmak amacıyla oluşturulan 4 komite, çalışmalarını sürdürüyor. AB ve NATO savunma bakanlarının, 15 Aralık'ta, Brüksel'de, ilk defa resmen buluşmaları planlanıyor.

Aralık ayındaki Nice Zirvesi'nde, AB askeri kimliğinin temellerinioluşturan ve halen geçici işlev gören ''Askeri Komite'' ile ''Güvenlikve Siyaset Komitesi'' resmileştirilecek.

AB Acil Müdahele Gücü'ne, Türkiye'nin de 3 bin askerlik bir tugayla katkıda bulunması önerisi gündemde bulunuyor.

KİM NE KADAR ASKER VERECEK?

Elde edilen ilk bilgilere göre, Almanya, Acil Müdahele Gücü'ne 18 bin asker, 18 savaş gemisi, 95 uçak ve 2 gezici hastane vermeyi öneriyor.

Belçika'nın 3 bin askerlik bir tugay, 12 adet F-16 savaş uçağı, 11adet C-130 kargo uçağı, 2 Airbus ve 9 savaş gemisi tahsis etmesi planlanıyor.

Fransa, Acil Müdahele Gücü'nün asker ve teçhizat ihtiyaçlarının yüzde 20'sini karşılayacağını duyurdu. Savunma Bakanı Alain Richard, 10 ila 20 bin asker katkısından söz etti.

İngiltere, 24 bin asker, 72 uçak ve 18 savaş gemisi sunarken, Yunanistan 3 bin 500 asker, birer uçak ve gemi filosu ile bir denizaltı tahsis edebileceğini belirtti.

İtalya, katkılarının Fransa ve Almanya düzeyinde olacağını, 20 binkadar asker görevlendirebileceğini ifade etti.

İspanya'nın 6 bin asker ve 2 F-18 uçak filosu; Finlandiya'nın bin 500 asker ile mayın tarama gemisi; Hollanda'nın 3 ila 4 bin asker; Portekiz'in bin asker, İsveç'in bin 900 asker, 30 zırhlı araç, 4 kargouçağı, bir denizaltı, iki mayın tarama gemisi tahsis etmesinin söz konusu olduğu bildiriliyor.

Avusturya'nın 2 bin, Lüksemburg'un 60 asker katkısı beklenirken, İrlanda hiçbir açıklamada bulunmadı. Amsterdam Anlaşması'nın savunma bölümüne dahil olmayan Danimarka ise katılımda bulunmayacak.

AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksel Temsilcisi Javier Solana, üye ülkelerin katkı sözlerinin kağıt üzerinde kalmaması gereği üzerinde ısrarla duruyor ve Acil Müdahele Gücü'nin, 2003 yılı başından itibaren operasyonel olacağını savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!