Güncelleme Tarihi:
Amerikalı bilimadamlarının üzerinde çalıştığı yumurta klonlama metoduyla menopoza girmiş kadınlar ve 70'lik nineler anne olabilecekler. Menopoz yüzünden doğurganlığı kaybetmiş anneden alınan hücre çekirdeği, donör annenin yumurta hücresine nakledilecek. Daha sonra yumurta füzyonla döllendirilerek kiralık annenin rahmine yerleştirilecek. Bebek, doğduğunda yaşlı annenin genetik özelliklerini taşıyacak.
İngiliz The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre, kısır kadınların da anne olmasını kolaylaştıracak bu teknik New York'taki Cornell Tıp Merkezi bilimadamları tarafından geliştirildi ve başarıyla fareler üzerinde denendi. Bilimsel ve etik tartışmalara yol açan teknik şöyle; bebeğin öz annesi olacak fareden genetik özelliklerini taşıyan hücre çekirdeği alındı. Sonra donör anneden olgunlaşmamış yumurta hücresi alındı.
Bu hücrede donör anneye ait genetik bilgiler silindi ve yerine öz annenin hücre çekirdeği aktarılarak olgun bir yumurta hücresine dönüşmesi sağlandı. Olgunlaşan bu yumurta hücresi laboratuvarda füzyonla döllendirildi. Embriyo, taşıyıcı annenin rahmine yerleştirildi. Doğacak yavruların öz annenin genetik özelliklerini taşıması bekleniyor.
Metod 35 fare yumurtası üzerinde denendi, metod yarı yarıya başarı sağladı. Yumurta klonlama tekniği, 10 insan yumurtası üzerinde de denendi. Hücre çekirdeği değiştirilen yumurtalardan altısı döllenme aşamasına getirildi. Araştırmayı yürüten Zev Rosenwaks, ‘Öncelikle hayvanlar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ama insanlar üzerinde de araştırmamız var. Ama bu yöntemle hamile kalmış bir kadın yok’ diyor.
Ancak bu tekniğin ilgili makamlardan onay almasının ahlaki tartışmalara neden olacağı için zor olduğu söyleniyor. Bazı uzmanlar ise pekçok kısır kadın bulunduğunu, bunların baskısı sonucu tekniğin insanlarda uygulanabileceğini savunuyor.
Genetik kopyalama alanında ilk kez, insanlara da uygulanabilecek yeni bir yöntem geliştirildi.