Güncelleme Tarihi:
Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda tutulanlar, 27 Ocak 1945’te Sovyetler Birliği askerleri tarafından kurtarılmıştı. Kamp 1947’de müze olarak açılırken, Birleşmiş Milletler 27 Ocak tarihini ‘Dünya Holokost (Yahudi Soykırımı) Anma Günü’ ilan etmişti. Alman Parlamentosu’nda dün yapılan anma toplantısında Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Auschwitz’in olmadığı bir Alman kimliği olmaz. Holokost’u anmak Almanya’da yaşayan bütün vatandaşların işi. Bu ülke tarihinin bir parçası” dedi. Polonya’da Krakov yakınlarındaki Auschwitz’de de bir anma töreni düzenlendi.
ÇAVUŞOĞLU KATILDI
Törene Alman Cumhurbaşkanı Gauck dışında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katıldı. Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu temsil etti. Çavuşoğlu’nun heyetinde Türk Musevi Cemaati’nden yetkililer de yer aldı. Davet konusundaki diplomatik kriz nedeniyle gelmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yerine ise yardımcısı Sergey Ivanov törene katıldı.
ORBAN: UTANÇ VERİCİ
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise başkent Budapeşte’deki bir Yahudi mezarlığında düzenlenen törende ilk kez soykırımda ülkesinin rolüne açıkça değindi. O dönemde yüz binlerce Macar Yahudisi’nin Macar polisinin girişimleriyle Auschwitz’e gönderilmesi sonucu, 430 bin Macar Yahudisi hayatını kaybetmişti. Orban, “Yardım etmemiz gereken bir anda sevgiden uzak ve kararsızdık. Birçok Macar erdemli davranmak yerine utanç verici eylemlere girişmeyi tercih etti” diye konuştu.
KÂBUSUM GERİ GELDİ
Amerikalı yönetmen Steven Spielberg de Nazilerin çoğu Yahudi olmak üzere Polonyalı, Macar ve Sovyet savaş esirinin öldürüldüğü Auschwitz toplama kampındaki anma törenine katıldı. Steven Spielberg, ‘Schindler’in Listesi’ isimli filmiyle Oscar ödülü kazanmıştı. Spielberg, tören öncesinde, “Yahudilerin giderek Avrupa’dan silinmesine yönelik çabaları kınadığını” açıklamıştı. Soykırımdan sağ kurtulmayı başaran 300 kadar kişi, korkunç anılarının olduğu Auschwitz kampına gittiler. Bazıları kurtarıldıktan sonra ilk kez gittikleri kampta duygusal anlar yaşadı. 88 yaşında olan David Wisnia isimli Nazi mağduru, tören öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Auschwitz’e dönmek kâbuslarımı geri getirdi” diye duygularını anlattı.