70 ülkeye deli dana ihracı

Güncelleme Tarihi:

70 ülkeye deli dana ihracı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

Prosper de Mulder adlı İngiliz şirketinin en az 70'den fazla ülkeye, deli dana hastalığına neden olan yem sattığı belirlendi. Şirket, İngiltere'de yasaklanan yemleri önce Avrupa'ya sonra da Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya satmış.

İngiliz The Sunday Times Gazetesi, deli dana hastalığıyla ilgili korkunç bir gerçeği daha ortaya çıkardı.

Gazetenin Dışişleri Bakanlığı belgelerine dayanarak verdiği habere göre Prosper de Mulder adlı şirket, deli dana hastalığına neden olan BSE proteini bulaşmış hayvan yemlerini en az 70 ülkeye ihraç etti. Şirket, 1988'de İngiltere'de bu yemlerin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yedirilmesi yasaklandıktan sonra tonlarca yemi dış ülkelere sattı.

İnsanlar tarafından tüketilmeyen et ve kemik artıklarının bir numaralı ihracatçısı olan Prosper de Mulder'den mal alan ülkelerde deli dana riski bulunduğu belirtiliyor.

AB DE YASAKLADI

Birleşmiş Milletler de et ve kemik unu şeklinde protein ithal eden bütün ülkelerde, insanlarda Creutzsfeld-Jacob hastalığına (CJD) neden olan BSE proteini bulunabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere'nin ilk deli dana vakasından sonra yem yasağı getirmesi üzerine Prosper de Mulder adlı şirket satışlarını Avrupa'ya yönlendirdi, ancak AB ülkeleri 1990'dan itibaren bu yemlerin kullanımını yasaklamaya başladılar. Bunun üzerine şirket Avrupa dışına açıldı ve 1988-1996 yılları arasında tam 70 ülkeye, 200 ton kadar domuz ve kümes hayvanı yemi ihraç etti. 1996 yılında AB, İngiltere'nin bu yemleri ihraç etmesini yasakladı. Avrupa dışındaki ithalatçı ülkeler arasında Endonezya, İsrail, Japonya, Lübnan, Malta, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Kore, Sri Lanka, Tayvan ve Tayland bulunuyor.

TÜRKİYE LİSTEDE VAR MI

Gazetenin verdiği listede Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin adı geçmiyor. Ancak Ortadoğu'nun en riskli bölge olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin bu bölgeye dahil edilip edilmediği; ediliyorsa yem alıp almadığı bilinmiyor.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa en riskli bölge

BM'nin üst düzey yetkililerinden Andrew Speedy ihracat belgelerinde yaptığı inceleme sonucu en riskli bölgelerin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa olduğunu belirtti. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Batı Avrupa ülkelerinden, özellikle de İngiltere'den canlı hayvan ve yem ithalatı yapan bütün ülkeleri BSE konusunda uyardı. Bu son gelişmeyle birlikte İngiltere'ye yönelik tazminat taleplerinin artması bekleniyor. Fransa'da CJD'den ölen üç hastanın ikisinin ailesi, İngiltere hükümeti ve AB yetkilileri aleyhinde insan zehirlemek ve ölüme sebebiyet vermek suçlarından dava açmaya hazırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!