Güncelleme Tarihi:
Otuz bin masum insanın kanına giren Abdullah Öcalan'ın asılmaması için yaygara koparan İtalyanlar, 1994 yılında Akdeniz'de bir gemiyi basarak 7 İtalyan denizciyi öldüren Cezayirli dört teröristin gıyaplarında idama mahkum edilmesini alkışlıyor. Basında ‘adalet yerini buldu’ deniliyor.
İtalya ile Cezayir arasında ilişkilerin gerilmesine yol açan katliam 6-7 Temmuz 1994 gecesi yaşandı. Cezayirli aşırı dinci İslami Selamet Cephesi (FIS) teröristleri Dgenden Limanı'nda ‘Luoina’ yük gemisini bastılar. Cezayirli saldırganlar, 7 İtalyan denizciyi boğazlarını keserek öldürdüler. Katiller kaçarken, onlara yardım eden 12 kişi 1997 yılında tutuklandı.
GIYABINDA İDAM
Başkent Cezayir'e yaklaşık 300 km uzaklıktaki Jijel kentinde önceki gün görülen mahkemede saldırıyı düzenleyen grubun ele başısı Chine Bouzid ve üç adamı gıyaplarında idam cezasına çarptırıldılar. Bu teröristlere yataklık yaptığı öne sürülen ve iki yıldır hapis yatan 12 kişinin yargılanmasına ise devam ediliyor.
Katliamda hayatını kaybeden Salvatore Scotte, Antonio Scotto, Antonio Schiano, Gerardo Esposite, Domenic Schillaci, Andrea Maltese, Gerardo Russo adlı denizcilerin aileleri Cezayir'deki duruşmaya katılmak istediler. Ancak Cezayir vize vermedi. Retemia, Tele Napoli, Rai Regione ve Mediaset gibi İtalyan televizyonları adaletin yerini bulduğunu, ancak teröristlerin henüz yakalanmamasını anlamlı bulduklarını ve bir an önce yakalanmaları gerektiğini savundular.
KİMİSİNDEN ÇIT YOK
La Republica ve Corriera dela Sera gibi idam karşıtı tutumlarıyla bilinen İtalyan gazeteleri duruşma sonucunu es geçerken, Avvenire ve La Stampa gazeteleri de konuyla ilgili olarak İtalya ve Cezayir'in arasında gerginlik yaratan katlimanın daha ilk aşamada gıyabında bile olsa cezalandırılmasının olumlu bir haber olduğunu yansıttı. Gazeteler katliamın İslam örgütü tarafından İtalya ile Cezayir arasındaki ticari ilişkilere darbe vurmak amacıyla bu tür cinayetlerin işlendiğini öne sürdüler. Bu arada Sicilya yerel televizyon kanallarından ‘Tele Sicilia’ idam kararlarının doğru olduğunu açık açık savundu.