Güncelleme Tarihi:
Deprem, Pakistan’ın yanı sıra Hindistan ve Afganistan’ın başkenti Kabil’de de hissedildi. Başta İslamabad sakinleri olmak üzere, dün sabah yerel saatle 08.50’de depremin etkili olduğu bölgelerde yaşayan insanlar şiddetli sarsıntıyla uyandı. Bir dakika kadar sürdüğü belirtilen sarsıntıda, binlerce insan can verdi.
Çöken bir okuldan, 250 kız öğrenci cansız çıkarılırken, kurtarma ekipleri gözyaşlarını tutamadı. Keşmir bölgesinde Pakistan ordusuna ait bir kışlanın çökmesiyle 200 asker öldü.
Pakistan’ın kuzeyindeki kentleri vuran depremde, İslamabad’da da iki bina yıkıldı. Binalardan biri, son derece modern 19 katlı bir apartmandı. Enkazdan 11 ceset çıkarılırken, 85 kişi de canlı kurtarıldı.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in sözcüsü Tümgeneral Şevket Sultan, ‘en az birkaç bin’ olduğunu söyledi. Sözcü, şiddetli sarsıntı yüzünden meydana gelen heyelanlar yüzünden, birçok köyün toprak altında kaldığını, bazı bölgelerde yangınlar çıktığını ve ölü sayısının korkutucu boyutlara ulaşmasından endişe edildiğini söyledi. Dağlık bölgelerden haber gelmemesi, endişeleri artırdı.
6.0’LIK ARTÇI DEPREM
Şiddetli depremin ardından bölge, en büyüğü 6.0, 5.9 ve 5.4 olmak üzere, irili ufaklı çok sayıda artçı depremlerle sarsılmaya devam ediyor.
Sarsıntının şiddetli bir şekilde vurduğu Hindistan’da hükümet kaynakları, Cammu Keşmir eyaletinde, ölenlerin sayısının 250’e yükseldiğini, 600 kişinin de yaralandığını söylediler.
1999 yılında 17 Ağustos depreminin vurduğu Türkiye’ye, Yunanistan’ın yardım elini uzatması ile yaşanan dostluk sürecinin bir benzerinin, Keşmir bölgesi yüzünden yıllardır ‘kanlı bıçaklı’ olan Hindistan ile Pakistan arasında da dünkü deprem sonrası yaşanmaya başladığı yorumu yapılıyor.
Durum çok vahim
BAŞKENT İslamabad’da yaşayan Ali Öcal, yaşadığı dehşeti e-postayla ‘hurriyet.com.tr’ye yazdı. AKUT ve Kızılay gibi deprem deneyimi olan Türk kuruluşlarından yardım isteyen Öcal, ‘Burada durum çok vahim’ dedi. Öcal, şunları anlattı:
‘Ben, Pakistan’ın İslamabad kentinde yaşıyorum. Sabah depremle birlikte uyandım. Gerçekten korkunçtu. Allah kimseye yaşatmasın. Sabah ilk olarak enkazın olduğu bölgeye gittim. Korkunçtu. Enkazın üstüne kadar çıktım, ama bence oradan kimse kurtarılamaz. Durum çok vahim burada.’
ÖLÜ SAYISI 30 BİN
Pakistan'ın Keşmir bölgesindeki depremde ölü sayısı, resmi kurumlar tarafından 18 bin olarak açıklanmasına karşın, bölgeden yayın yapan kimi televizyonlara göre ölü sayısı 25 bin. AFP'ye açıklama yapan yerel Ulaştırma Bakanı Tarık Faruk ise depremde 30 bin kişinin can verdiğini, binlerce kişinin yaralandığını söyledi. Yerel bakan, “Tahminlerimize göre, bölgemizde 30 bin civarında insan öldü. Köyler, kasabalar tamamen yıkıldı. Başkent Muzafferabad harabeye döndü” dedi.
Yine güneş tutulması yine deprem
PAKİSTAN, Hindistan ve Afganistan’ı sarsan şiddetli depremden birkaç gün önce kısmi güneş tutulması meydana gelmesi, yine akıllara bu doğa olayının depremleri tetikleyip, tetiklemediği sorusunu getirdi. 3 Ekim’de yaşanan güneş tutulması öncesinde Hindistan’da kötülükleri kovmak için halk tapınaklarda dua etmişti. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve 30 bin can alan 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminden 6 gün önce de, güneş tutulması meydana gelmişti.