7.7 büyüklüğündeki deprem için ilk yardım Azerbaycan'dan

Güncelleme Tarihi:

7.7 büyüklüğündeki deprem için ilk yardım Azerbaycandan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2023 08:45

Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem oldu, AFAD şu ana dek 76 can kaybı ve 440 yaralı olduğunu açıkladı. Depremin ardından dünyadan taziye mesajları geldi. İlk yardım ise Azerbaycan'dan geldi. ABD, Rusya, Ukrayna ve ABD'nin arasında olduğu pek çok ülkeden Türkiye'ye destek mesajı geldi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş'ta yerel saatle 04:17'de, 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

AFAD'dan yapılan açıklamada depremde şu anada kadar 76 kişinin hayatını kaybettiği, 440 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Soylu, 'Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır' demişti.

Depremin ardından ilk uluslararası yardım Azerbaycan'dan geldi.

Acil Durumlar Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, sivil Savunma Birlikleri hazır hale getirildi. Bakanlık Türkiye'ye yardım için personel gönderileceğini duyurdu.

YARDIM EKİBİ BAKÜ'DEN YOL ÇIKTI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı üzerine, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’na bağlı 370 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye’ye gitmek üzere Bakü’den yola çıktı. 

Haberin Devamı

7.7 büyüklüğündeki deprem için ilk yardım Azerbaycandan

ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A TAZİYE TELEFONU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’de meydana gelen deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyelerini iletti.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray ise depreme ilişkin haberler nedeniyle derin endişe duyulduğunu, ABD'nin gereken her yardımı sağlamaya hazır olduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Biden ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

'Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremin yol açtığı can kaybı ve tahribattan derin üzüntü duyuyorum. Ekibime, Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye ve gerekli her türlü yardımı sağlamaya devam etmeleri talimatını verdim.'

YUNANİSTAN: HEMEN YARDIM GÖNDERECEĞİZ

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Twitter üzerinden yaptığı açıklamada 'Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremi derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz tüm kalbimiz sizinle. Acil durum ilan ettik, bölgeye hemen yardım göndereceğiz' ifadelerine yer verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Bakan Çavuşoğlu'na taziyeleri iletti

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’ye arama-kurtarma ve sağlık ekibi, Suriye’ye ise insani yardım göndereceklerini açıkladı.

HOLLANDA VE ROMANYA’DAN EKİPLER YOLA ÇIKTI

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, 'Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı' dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremler nedeniyle başsağlığı mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınlayarak İran'ın Türkiye’nin her türlü acil yardım ihtiyacı durumunda hazır olduğunu söyledi.

Polonya, Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremin ardından bölgeye 76 kişilik arama-kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin zor zamanlarda Polonya'ya güvenebileceğini ifade ederken, 'Düşüncelerim ve dualarım kurbanların aileleriyle birlikte' dedi.

İSVEÇ: AB YARDIMLARINI YÖNLENDİRMEK İÇİN KOORDİNE EDİYORUZ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7.7’lik depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Eşi benzeri görülmemiş bu deprem sonrasında Türkiye ve Suriye'den çok kötü görüntüler geliyor. Fransa, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen bölgelere acil yardım göndermeye hazır. Duygu ve düşüncelerimiz, yaslı ailelerle birlikte' dedi.

Depremde yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaştıklarını kaydeden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 'Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem ve ardından açıklanan can kayıplarını korku ve endişe içinde takip ediyoruz. Almanya, Türkiye ve Suriye’ye elbette yardım gönderecektir' ifadelerini kullandı.

7.7 büyüklüğündeki deprem için ilk yardım Azerbaycandan

Haberin Devamı

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif İslamabad'ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı. AB Yüksek Temsilcisi Borrell birliğin Türkiye'ye yardıma hazır olduğunu açıkladı.

STOLTENBERG: TÜRKİYE İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Rashed Al Maktoum da başsağlığı dileklerini iletti.

Ürdün Kralı II. Abdullah ise Türkiye’ye taziye mesajı yollayarak yaralılara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümeti arama kurtarma çalışmalarına destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Tayvan yönetimi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından depremzedelere 200 bin dolarlık yardım sağlanacağını duyurdu.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Ukrayna lideri Zelenski, 'Türkiye'de meydana gelen deprem sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberleriyle şok oldum' dedi ve ülkesinin yardıma hazır olduğunu duyurdu.

PUTİN'DEN TAZİYE MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ise Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır olduklarını duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Henüz yıkımın sonuçlarına dair net bir bilgi yok. Ancak Rusya depremlerden sonra yapıların dayanıklılığını belirlemeye yönelik teknolojilere, ünlü Sturna sistemlerine ve diğer sistemlere sahip. Bu nedenle eğer kurtarma ekiplerimizin deneyimi gerekirse ve Türk tarafı da isterse yardıma hazırız" dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Türkiye’de meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaparak, 'Bu zor zamanda Türkiye halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için Kosova Güvenlik Gücü (FSK) aracılığıyla gerekli yardımı sağlamaya hazırız’ dedi.

7.7 büyüklüğündeki deprem için ilk yardım Azerbaycandan

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da deprem nedeniyle derin üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifa diliyorum. Bir kurtarma ekibi bugün Türkiye’ye gidecek” açıklamasında bulundu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, “Kurbanların aileleri, Türk halkı ve Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu yorucu zamanda Sırbistan yanınızda ve gerekli her yardımı sağlamaya hazır durumdadır” dedi.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, “Türkiye'de yaşanan korkunç depremin ardından bu zor anlarda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim" ifadelerine yer verdi. Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, "Şahsım ve Kuzey Makedonya halkı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum" dedi.

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem nedeniyle dehşete kapıldığını ifade ederek Karadağ halkının duygu ve düşüncelerinin kurbanların aileleri ve yaralılar ile birlikte olduğunu ifade etti. Djukanovic, “Dostumuz ve müttefikimiz Recep Tayyip Erdoğan’a en derin taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum” sözlerine yer verdi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, şiddetli sarsıntı nedeniyle derin bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurbanların ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Plenkovic, “Türkiye ile dayanışma halindeyiz” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!