638 canlı Castro

Güncelleme Tarihi:

638 canlı Castro
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00

Gastroental kanama sonucunda yetkilerini kardeşi Raul’e devreden Küba lideri Fidel Castro’yu öldürmek için Amerikan CIA gizli servisi ile Castro muhaliflerinin 50 yıldan bu yana 638 suikast planı yaptığı ortaya çıktı. Zehirli iğneden zehirli dalış giysisine kadar pekçok yöntem gündeme geldi, bunların çoğu uygulanmadan rafa kalkarken, hayata geçirilenler ise başarısızlıkla sonuçlandı.

ŞİMDİYE kadar Fidel Castro, 10 ABD Başkanı eskitti. Hepsinin de ortak düşü; ABD’nin burnunun dibindeki cennet ada Küba’da komünizmin en dayanıklı kalelerinden birini kuran Fidel Castro’yu ortadan kaldırmaktı. Zehirli purodan casus sevgiliye kadar CIA ve Castro muhalifleri, defalarca faka bastırmaya çalıştı. Geçtiğimiz günlerde gastroental kanama nedeniyle ameliyat olduktan sonra yetkilerini geçici olarak kardeşi Raul’e devreden Castro, dokuz değil, 638 canlı çıktı.

Küba lideri Fidel Castro’yu devirmeye yönelik girişimler, 1959 yılında sosyalist devrimle iktidarı ele geçirmesinin ardından başladı. "El Commandante" lakaplı Castro’yu hedefleyen saldırıları bertaraf etmekle görevli olan Fabian Escalanta’ya göre, yaklaşık 50 yıldan bu yana Küba liderine yönelik 638 suikast planı yapıldı. Bu öldürme planlarının çoğu uygulamadan rafa kaldırılırken, diğerleri ise başarısızlıkla son buldu. İngiliz Channel 4 kanalı için "Castro’yu Öldürmenin 638 Yolu" isimli bir belgesel ve kitapta toplanan bu girişimlerden bazıları şöyle:

Yumuşakçalar Fidel Castro dalışa olan merakıyla biliniyordu. Amerikalılar da deniz kabuklularıyla komünist lidere tuzak kurma planı yapmayı düşündüler. Buna göre, rengarenk gözalıcı kabukluların arasına patlayıcı yerleştirilecek. Castro tuzağa yaklaştığında ise patlama olacaktı. Proje uygulanmadı.

Mantarlı dalgıç kıyafeti Bir defasında da dalgıç giysilerine mantar hastalığı bulaştırılması planlanmıştı. Kronik bir hal alacak olan hastalık, Castro’nun cildini yiyip yutacaktı.

Kalem şeklinde şırınga Eski ABD Başkanı J.F.Kennedy’nin suikastten öldüğü gün, Paris’te bir ajana Castro’yu öldürmesi için kalem şeklinde içinde zehir bulunan bir şırınga verilmişti.

Sevgili tuzağı Bir defasında Küba liderinin eski bir sevgilisi kendisini öldürmeye yollanmıştı. CIA, kadına Castro’ya yutturmak üzere zehirli hap bile temin etmişti. Kadının niyetinin kendisini öldürmek olduğunu anlayan Castro, ajana tabancasını uzatarak "beni vur" demişti. Kadının yanıtı ise "Fidel, bunu yapamam" olmuştu.

Suikast girişimi Son dönemdeki en ciddi öldürme girişimi ise 2000 yılında Castro’nun Panama ziyareti sırasında yaşandı. Küba liderinin konuşma yapacağı podyumun altına tam 90 kg’lık bir patlayıcı yerleştirilmişti. Castro’nun özel korumalarının yaptığı araştırmada bombalar bulunmuş, saldırı engellenmişti.

Zehirli puro 1960’lı yılların başında ise CIA’nin teknik servisi Fidel Castro’ya hediye olarak yollanacak botulinum zehiri karıştırılmış purolar geliştirmeyi denedi. Purolar, Castro’nun en sevdiği markadan seçilecekti. Ancak unutulan bir şey vardı. O da puro içmeyi 1985 yılında bıraktığıydı.

Castro fıkrası

13 Ağustos’ta 80’nci yaşına girmesi beklenen Fidel Castro’nun bunca ölüm girişiminden kurtulmuş olması esprilere de konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde New Yorker Dergisi de bu konuda bir fıkra yayınladı:

Castro’ya meşhur Galapagos kaplumbağalarından hediye edilmek istenir. Ancak bu kaplumbağaların en fazla 100 yıl yaşadığını öğrenen Castro, "Hayvan beslemek iyi güzel de ölümleri sahipleri için yıkım oluyor" diyerek hediyeyi geri çevirir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!