6 yıllık esaretten kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

6 yıllık esaretten kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 12:20

Kolombiya'nın gerilla örgütü FARK tarafından 6 yıldan beri Amazon ormanlarında rehin tutulan iki kadın kurtuldu.

Haberin Devamı

Kolombiya'daki Devrimci Silahlı Güçlerin (FARC) yıllardır rehin tuttuğu iki kadın, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in girişimiyle serbest bırakıldı. Özgürlüğüne kavuşmak için 6 yıl bekleyen Clara Rojas (44) ile 7 yıldır rehin tutulan Consuelo Gonzales (57), Kolombiya'da, gerillaların kontrolündeki ormanlık bölgeye inmesine izin verilen Venezuela'ya ait helikopterle Venezuela'nın Santo Domingo kentine, buradan uçakla başkent Caracas'a getirildi.

Rehin tutuldukları bölgeden ayrılmadan önce gerillalarla el sıkışan, zayıf ancak sağlıklı ve özgürlüklerine kavuşacakları için mutlu oldukları gözlenen rehinelerden Gonzales, Caracas'a varmadan önce telefonda görüştüğü Chavez'e şükranlarını iletti. Rojas ise serbest bırakılmalarını, "Yeniden doğuşmuş gibiyim" sözleriyle değerlendirdi.

İzlediği siyaset ile gerillaların güvenini kazanan ve arabuluculuk görevini üstlenerek rehinelerin serbest bırakılmasında rol oynayan Chavez ise diğer rehinelerin de serbest bırakılacağını umduğunu, ancak bunun büyük ölçüde, ABD ile müttefikliğiyle bilinen Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin niyetine bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BOYUNLARINA ZİNCİR TAKTILAR

Gonzales de Kolombiya radyosu La W'ye yaptığı açıklamada, FARC'ın elindeki erkek rehinelerin durumunun kötü olduğunu anlattı. Erkek rehinelerin geceleri bağlandığını söyleyen Gonzales, "Boyunlarında sürekli zincir var. Boyunlarındaki zincirle yıkanıyorlar, ne yaparlarsa yapsınlar zincire vurulmuş durumdalar. Geceleri de güvenlik gerekçesiyle her yatağın başucundaki ağaca bağlanıyorlar" dedi.

Kadın rehinelerin ise erkeklerle aynı koşullarda tutulmadığını söyleyen Gonzales, diğer rehinelerin serbest kalması için "bir şeyler yapılmasını" istedi.

ERKEK GERİLLADAN HAMİLE KALDI

Rojas, Şubat 2002'de devlet başkanlığı seçiminde kampanyasını yürüttüğü adaylardan Ingrid Betancourt ile birlikte kaçırıldı. Betancourt halen örgütün elinde rehin tutuluyor.

Rojas, rehin tutulduğu sırada bir gerilladan hamile kaldı ve 2004'te zor koşullar altında bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Sağlık nedenleriyle annesinden alınan Emmanuel adındaki çocuk, Kolombiya Devlet Başkanı Uribe'nin verdiği bilgiye göre Bogota'da bir yetimhanede büyüyor.

Kongre üyesi olan 57 yaşındaki Gonzales ise Eylül 2001'de, şoförüyle birlikte kaçırıldı. Rehin tutulduğu sırada kocası öldü ve ikinci kez anneanne oldu. Şoförü ise kaçırıldığının ertesi günü serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!