Güncelleme Tarihi:
BİRİ Alman, biri Türk vatandaşı iki çocuk annesi Türk kadın, eşiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle boşandı. Eşinin baskısı ve uyguladığı şiddete dayanamayan kadın, Türkiye'ye gitti. Eski eşi tehditlerini telefonla da sürdürünce geri dönmeye korktu. Türkiye'de kalma süresi altı ayı aştı. Ardından eşinin tehditlerine aldırmadan çocukları için Berlin'e geri döndü. Bu kez eski koca, Berlin Yabancılar Dairesi'ne kadının altı aydan fazla Türkiye'de kaldığını ihbar etti. Yabancılar Dairesi de kadının süresiz oturma iznini iptal etti, Almanya'yı terk etmesini istedi.
7’NCİ MADDE İLE İTİRAZ
Altı ay mağduru kadın, yasal haklarını aramak için harekete geçti. Avukat Türkay Bali'ye başvurdu. Berlinli Avukat Türkay Bali, Berlin Yabancılar Dairesi’ne, Türkiye ile AB arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı'nın 7’nci Maddesi ve 22 Mayıs 2012 yılında Federal İdari Mahkeme’nin aldığı kararını gerekçe göstererek itirazda bulundu. Avukat Bali, “Mahkeme, 7’nci maddeye dayanarak beş yıllık oturma hakkının verilmesi gerektiğini karara bağladı. Müvekkilim de Almanya'da geldiği ilk üç yılda eşi çalıştığı için düzenli olarak uzatılmak üzere beş yıllık oturma hakkı elde etti. Onun Almanya dışında geçerli bir sebeple altı aydan fazla süre geçirmesi de oturma hakkı iptaline yol açmaz” dedi.
HAKLARI BİLMEK GEREKİYOR
Avukat Bali, müvekkiline mahkemeye gitmeden yabancılar dairesinin oturma hakkının verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek “Yabancılar dairesi, Ortaklık Konseyi Kararlarına rağmen hak ihlali yapabiliyor. Mağdurlar genelde mahkemeye gitmek zorunda kalıyor. Bu da hem yorucu, hem zahmetli, hem de masraflı oluyor. Yıllardır verilen hukuksal mücadeleler sayesinde gelinen nokta sevindirici. Ortaklık Konseyi Kararları, Türk vatandaşlarına çok geniş haklar tanıyor. Bu hakları bilmeyen bir çok Türk vatandaşı maalesef zaman zaman mağdur olabiliyor” dedi.