Güncelleme Tarihi:
KATAR Enerji Bakanı Saad Şeride el Kabi dün, Katar’ın Ocak 2019’da dünyanın en önemli uluslararası enerji kuruluşlarından olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) ayrılacağını açıkladı. Kabi, başkent Doha’da düzenlediği basın toplantısında, çekilme kararının Katar’ın doğalgaz üretimine önümüzdeki yıllarda daha fazla odaklanma isteği nedeniyle alındığını ifade etti. Katarlı bakan kararın Katar’a uygulanan ambargo ile ilgisi olmadığını söylese de uluslararası basın söz konusu hamlenin Suudi Arabistan liderliğindeki bölge ülkelerine önemli bir mesaj olduğunu açıkladı.
‘SORUNLARLA İLGİLİ’
İngiliz Financial Times gazetesi, Katar’ın kararının Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi ülkelerle yaşanan sorunlardan bağımsız düşünülemeyeceğini yazdı. Alman Bild gazetesi, Katar’ın OPEC’ten çekilme kararı haberini “Petrol şeyhlerinin soğuk savaşı” başlığıyla duyurdu. ABD merkezli CBS ise “Abluka altındaki Katar, Suudilerin etkin güç olduğu OPEC’ten ayrılıyor” başlıklı haberinde, “Katar, OPEC üyesi olmayan bir ülkenin üretim kapasitesinin düşürülmesi için baskı yapmasının ardından OPEC’in rolünün ne olduğunun sorgulanmasına neden oldu” ifadesini kullandı.
Katar, bugüne kadar üç ülkenin ayrıldığı ve 15 üyesi bulunan OPEC’ten çıkan ilk Ortadoğu ülkesi oldu.
‘BÜYÜK ETKİSİ OLMAZ’
ABD merkezli CNBC haber sitesine konuşan enerji uzmanı Peter Kiernan, “Katar’ın OPEC’ten çekilme kararı sürpriz ancak petrol piyasalarına önemli bir etki etme ihtimali zayıf” yorumunda bulundu. Reuters’a konuşan bir OPEC kaynağı, Katar’ın petrol piyasasında ‘küçük bir oyuncu’ olduğunu söylerken, OPEC’in tarihi için Katar’ın çok önemli bir ülke olduğunu belirtti. Katar, ayrılma kararını OPEC’in bu hafta Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapacağı ve petrol üretimini düşürmenin tartışılacağı toplantı öncesinde açıkladı.
Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olan ve günlük ortalama 650 bin varil petrol üreten Katar, 57 yıldır üyesi olduğu OPEC’in sınırlı sayıda petrol ihraç eden ülkeleri arasında yer alıyor. Katar’ın petrol üretimi, günde 11 milyon varil petrol üreten Suudi Arabistan ile karşılaştırıldığında iki ülke arasındaki ‘petrol piyasasına etki etme kabiliyeti’ ortaya çıkıyor. 2017’de 81 milyon ton sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı yapan Katar, 2024 yılında ihracat kapasitesini 110 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini elinde bulunduran OPEC, 1960 yılında Bağdat Konferansı’nda kuruldu. İran, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezuela tarafından kurulan OPEC’in Katar’la birlikte 15 üye ülkesi bulunuyor.
KREMLİN’DEN ZİRVEDEKİ O KAREYE DAİR AÇIKLAMA
Arjantin’deki G-20 Zirvesi’nde Kaşıkçı cinayeti yüzünden en fazla ‘dışlanan’ yabancı konuk olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın davranması ve çok samimi şeklinde el sıkışmasına Rusya’dan ilk kez açıklama geldi. Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, kendisine sorulan “Veliaht Prens Selman’ın Kaşıkçı cinayetinin arkasında duran kişi olduğu konuşulurken Rusya lideri Putin’in kendisine son derece samimi davranması nasıl yorumlanmalı” sorusuna “Suudi Arabistan devlet olarak Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak her türlü soruşturmada yer almaya hazır olduğunu sergiliyor. Sonra Rusya’nın Suudi Arabistan ile kendi ikili ilişkileri var. Bu ilişkileri biz çök yönlü olarak daha da geliştirmek istiyoruz. Samimiyetin nedeni de bu yüzden” yanıtını verdi. Katar’a yönelik ambargonun ‘liderliğini’ üstlenen Suudi Prens Selman’ın Arjantin’de Putin ile görüşmesinde petrol üretiminin düşürülmesi konusunda uzlaşma sağlandığı ifade ediliyor. (Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA)
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR