Güncelleme Tarihi:
FELAKETİN MERKEZİ JAPONYA'DAN EN ÇARPICI KARELER
YER YARILDI EVLER İÇİNE DÜŞTÜ / FOTO GALERİ
İŞTE SANİYE SANİYE TSUNAMİ ANI / WEB TV
Güney Amerika’nın en alt ucundaki Şili’den, Hint Okyanusu’ndaki Guam adasına varıncaya kadar milyonlarca insan, sahillerden iç kesimlere ve yüksek yerlere kaçtı.
2004’te uyarı sistemi kuruldu
Uluslararası Tsunami Uyarı Sistemi, 2004’te Endonezya’daki deprem ve ardından meydana gelen tsunamide 12 ülkede 230 bin kişinin ölmesinin ardından kuruldu. ABD’nin Hawaii ve Alaska eyaletlerinde bulunan 2 uyarı merkezi, bölge ülkelerini de kapsamı altına alarak, daha önce Kanada ve ABD için hizmet verdiği sisteme dahil etti.
Büyük Okyanus çevresindeki, volkanlar ve fay hatlarından oluşan bir daire şeklindeki, Japonya’dan Filipinlere ve Endonezya’dan kuzey ve güney Amerika kıyılarını kapsayan bölgeye “ateş çemberi” adı veriliyor. Dünya üzerinde oluşan depremlerin yüzde 80’i de bu bölgede meydana geliyor. Deniz tabanına kadar uzanan bir kablo ile deniz üzerinde yüzen vericiler, herhangi bir depremin ardından deniz suyu içindeki akıntının hızı ile denizdeki dalga yüksekliklerindeki değişiklikleri anında uydular aracılığıyla Hawaii’deki ana merkeze ulaştırıyor. Deniz tabanına ulaşan kablo oluşan tsunaminin hızını belirliyor. Sismik data ile tsunaminin oluştuğu nokta ile ulaştığı yer de hesaplanıyor. Ve böylece hangi bölgenin hangi saatte nasıl bir tsunami tehdidi altında olduğu ortaya çıkıyor.
Dalgalar adalardan yüksek
Bu çerçevede Hawaii Tsunami Merkezi, Japonya’daki depremin ardından sistemdeki 53 ülkeyi uyardı. Tayvan, Filipinler ve Malezya’da binlerce kişi sahillerden tahliye edildi. Hawaii’de kalanlar yüksek yerlere nakledildi. Ancak Tayvan’a beklenen tsunami gelmedi. 2 metre beklenirken gelen şok dalgası çok düşük kaldı. Avustralya’da bir süre sonra alarm durumunu kaldırdı. İsviçre’nin Cenevre kentindeki Kızılhaç merkezi ise, tsunami dalgalarının, Büyük Okyanus’taki bazı adaların deniz üzerindeki yüksekliğinden daha fazla olduğunu belirterek, küçük ada ülkelerini uyardı.