50 bin dolara Karayip vatandaşlığı

Güncelleme Tarihi:

50 bin dolara Karayip vatandaşlığı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk kumarhaneler kralı Sudi Özkan'ın bir süre önce kaçtığı Karayipler'deki bazı ülkeler 50 bin dolara herkese vatandaşlık hakkı satıyor. ABD ise bölgenin kaçak cennetine dönmesinden endişe ediyor.

KARAYİP ülkeleri globalleşmeyle birlikte kendilerine yeni bir gelir kaynağı daha buldular; ‘Ekonomik vatandaşlık.’ Bazı Karayip ülkeleri 50 bin dolar karşılığında herkese ‘vatandaşlık’ ve yasal bir pasaport veriyor. ABD ise Karayipler'in suçlu cennetine çevrilmesinden endişe ediyor.

Dominik Cumhuriyeti, ‘ekonomik vatandaşlık programını’, ‘Cennete Pasaport’ sloganıyla yabancılara pazarlıyor. 25 milyar lira karşılığında isteyen herkes pasaport alabiliyor, isterse adını da değiştiriyor, hem de bu işlemler üç hafta gibi kısa bir süreden önce tamamlanıyor. Barbados'taki Amerikan Büyükelçiliği'nden Emilia Puma, ‘Bu ülkeler kaçaklar için güvenli liman haline geliyor’ diyerek endişelerini ifade ediyor.

Eski Sovyetler Birliği'nin yolsuz yöneticileri ve ABD'li vergi kaçakçıları soluğu Karayipler'de alıyor. Nitekim Maliye ile başı dertte olan Türk kumarhaneler kralı Sudi Özkan da çareyi Karayipler'e kaçmakta bulmuştu. Puma, ‘Offshore ticaret merkezleri ve bazı Karayip ülkelerinin verdiği ‘ekonomik vatandaşlık' uluslararası suçluların kimliklerini ve yasadışı gelirlerini gizlemeye fırsat tanıyor' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen Mart ayında yayınladığı raporunda ilk kez ekonomik vatandaşlık tehlikesine dikkat çekmiş ve Dominik Cumhuriyeti'nin kara para aklamayla ilgili olduğu sanılan yaklaşık 300 Rus'a vatandaşlık sattığına işaret etmişti. Dominik Maliye Bakanı Julius Timothy ise artık Ruslar'a vatandaşlık hakkı satmadıklarını söyledi.

Avustralya'nın en çok aranan kaçağı Christopher Skase, vatandaşlık satmayı savunan Timothy, bu uygulamada ABD, Kanada, İrlanda ve Avustralya gibi ‘yatırımcı vizesi veren' ülkeleri örnek aldıklarını söylüyor. Timothy, ‘Biz de aynı şeyi yapıyoruz. Amerikalılar 1 milyon dolar istiyor biz ise 50 bin dolar' diyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!