Güncelleme Tarihi:
TORUN SAHİBİ BİLE OLDULAR
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden 44 yıl geçti. Harekâtın ardından binlerce Kıbrıslı Türk, büyük bölümü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla olmak üzere yabancılarla evlendi. 42 yıllık sürede karma evliliklerin torunları bile oldu.
5 AYDA 5 BİN BAŞVURU
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası 15 Şubat’ta ay önce kamuoyuna çağrıda bulunarak, Rum İçişleri Bakanlığı’na toplu başvuru yapacaklarını, reddedilmeleri halinde güney Kıbrıs’ta hukuk mücadelesi başlatacağını ve AİHM’e kadar gideceklerini duyurdu. Sendika, başvuru almaya da başladı. 5 Aylık süre içinde sendikaya başvuranların sayısı 5 bini geçti.
Sendika Genel Sekreteri Şenel Elcil, kimlik alma sorunu olanlardan başvuru almaya devam ettiklerini belirterek, ilk adım olarak Rum Ombudsman’ı Maria Stilianidu Lottidi’ye başvurduklarını ve Ombudsman’ın kendilerine, “Kimlik verme işlemi İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde” yanıtı verdiğini söyledi. Elcil, Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Petridis’ten randevu aldıklarını ve 3 Ağustos’ta sorunu görüşeceklerini kaydetti.
AİHM’E KADAR GİDECEKLER
Henüz dava açmadıklarını belirten Elcil, “Birinci adım olarak toplu başvuruda bulunacağız. Güney Kıbrıs’ta önce alt mahkemeye dava açılıyor. Üst mahkemeye gitmek için de ayrı bir başvuru gerekiyor. Bu süreç en az 1-2 yılı alır. Ardından AİHM’e gidebiliyorsunuz. AİHM süreceği 2-3 yıl. Hukuk süreci uzun olduğu için önce yetkili makamlarla temaslar kurup, mahkeme yoluna gitmeden sorunu çözebilecek miyiz, öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.
RUMLAR SICAK BAKMIYOR
Kıbrıs Rum yönetimi ise, KKTC’de karma evliliklerden doğanlara kimlik verilmesi konusuna soğuk yaklaşıyor. Rumlar birinci gerekçe olarak KKTC limanlarını yasadışı kabul etmeleri nedeniyle evliliklerin yasal limanlardan giriş yapmayanlarla yapıldığını savunuyor. Bir diğer gerekçeleri ise, KKTC’nin evlilik ve doğum gibi resmi belgelerini geçerli kabul etmemeleri. KKTC’de yaşayan Türkiye kökenlileri, ‘taşıma nüfus’ diye tanımlıyorlar.